Verojohtaja: Joensuun toimistoa uhkaa lakkautus

Valtion suunnitelmat siirtää veropalvelut verotoimistoista kuntien yhteispalvelupisteisiin heikentää asiakaspalvelua, toteaa ylijohtaja Heli Lähteenmäki. Hän myös sanoo, että suunnitellut säästöt voidaan saavuttaa vain sulkemalla verotoimistoja.

verotoimisto
Verotoimiston kyltti julkisivulla.
Soila Lindholm / YLE

Verohallinto epäilee asiakaspalvelun heikkenevän muun muassa Pohjois-Karjalassa. Verohallinnon ylijohtaja Heli Lähteenmäki pelkää, että valtion ajama Asiakaspalvelu 2014 -hanke siirtää veropalvelut verokonttoreista kuntien yhteispalvelupisteisiin virkamiesten hoidettavaksi.

- Lain mukaan heillä ei ole riittäviä valtuuksia hoitaa verotustehtäviä. Tästä syystä kansalaisten veroasiointi ei toteudu alusta loppuun yhden luukun periaatteella. Yhteispalvelupisteestä voidaan vain varata aika Verohallinnon asiantuntijan antamaan etäpalveluun, jolloin asiakas joutuu tulemaan pisteeseen toistamiseen. Lisäksi etäpalveluna pystytään tarjoamaan ainoastaan rajattua palvelua, kertoo Lähteenmäki.

Säästöpaineet uhkaavat Lähteenmäen mielestä lakkauttaa useita verotoimistoja, muun muassa Joensuusta.

- Valtionhallinnon yhteinen asiakaspalvelu 2014 -hanke aiheuttaa Verohallinnolle niin merkittäviä kustannuksia ja säästötavoitteita, että ne voidaan saavuttaa vain sulkemalla kohtalaisen suuria verotoimistoja nopeassa aikataulussa. Sulkemisen kohteeksi voivat joutua esimerkiksi verotoimistot Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Kokkolassa, Porissa, Rovaniemellä, Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa, Lähteenmäki luettelee.

Jo syksyllä hankkeen kokeiluvaihe sulkee Mikkelin ja Paraisten verotoimistot. Lähteenmäki kritisoi hanketta kalliiksi ja Verohallinnon asiakaspalvelua heikentäväksi.

Pohjois-Karjalan verotoimistolla on toimipisteet nyt Joensuussa sekä Lieksassa ja Nurmeksessa. Useita verotoimistoja on jo maakunnasta lakkautettu, viimeksi viime vuonna Juuasta ja Ilomantsista.