1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Gasumin LNG-terminaali tulee Poriin

LNG-terminaali perustetaan Poriin. Pori ohitti kisassa sijoituspaikasta Turun Pansion. Pansioon voidaan rakentaa terminaali myöhemmin.

Kaasuyhtiö Gasum on valinnut ensimmäisen nesteytetyn maakaasun eli LNG:n tuontiterminaalin sijoituspaikaksi Porin Tahkoluodon. 30 000 kuutiometrin kokoinen terminaali parantaa Gasumin mukaan LNG:n saatavuutta Suomessa ja vähentää päästöjä.

Gasum aikoo rakentaa Porin terminaalin ympärille autolastaukseen perustuvan nesteytetyn maakaasunjakelun logistiikkaketjun. Kaasunjakelu on tarkoitettu teollisuuden sekä meri- ja maantieliikenteen tarpeisiin.

Terminaali palvelee koko Länsi-Suomea

Gasumin mukaan LNG-tuontiterminaali palvelee koko länsirannikkoa Hangosta Kokkolaan asti. Terminaali valmistuu Gasumin mukaan syksyllä 2016. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa jo tänä vuonna.

Terminaalin rakennusvaiheen arvioitu työllistämisvaikutus on 250 henkilötyövuotta. Valmistuttuaan terminaali työllistää suoraan noin 10 ihmistä ja välillisesti noin 50 ihmistä.

Porin tuontiterminaalin rakennushankkeesta ei ole vielä tehty investointipäätöstä. Gasum on jättänyt hakemuksen työ- ja elinkeinoministeriöön LNG-terminaalin investointituesta. Myös AGA on suunnitellut LNG-terminaalin rakentamista Poriin.

Myös Turkuun suunnitteilla terminaali

Gasum on suunnitellut LNG-terminaalia myös Turun Pansioon. Tästä kaavamuutoksesta on valitettu Turun hallinto-oikeuteen, mikä on viivästyttänyt hankkeen aikataulua.

Turun ja Gasumin tavoitteena on saada hankkeeseen liittyvät lupaprosessit valmiiksi siten, että Pansiossa voitaisiin aloittaa tuontiterminaalin rakentaminen vuonna 2016.

Gasumilla on ollut LNG-tuotantolaitos Porvoossa vuodesta 2010 alkaen.