Miten järkyttävistä uutisista tulisi puhua alaikäisille?

Mediatutkimuksen lehtori Jukka-Pekka Puro Turun yliopistosta kehottaa selittämään Ukrainan tapahtumat lapselle, mutta suojelemaan pahimmalta. Miten sinun perheessäsi puhutaan kriiseistä? Kerro meille myös, miten itse koit sotauutiset lapsena.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Ukrainan tapahtumat huolestuttavat ja pelottavat myös suomalaislapsia. Mediatutkimuksen lehtori Jukka-Pekka Puro uskoo vaikutuksen olevan suurin 11-15-vuotiaille, jotka ymmärtävät tapahtumien olevan lähellä.

Puro muistuttaa, että jos uutisia katsotaan yhdessä, vanhempien omilla reaktioilla on suuri vaikutus siihen, miten lapsi ymmärtää tapahtumat.

Jos kriisialueelta julkaistava materiaali on järkyttävää, vanhempien on hyvä koettaa suojella lasta pahimmalta materiaalilta.

10-vuotiaat ovat jo äärettömän ketteriä kulkemaan uutispalveluissa.

Jukka-Pekka Puro

– Yhdysvaltain kaksoistornien yhteydessä käytiin keskustelua siitä, kun lapset näkivät toistuvasti ihmisten putoavan torneista alas. Tämä on jälkiviisautta, mutta siinä vaiheessa olisi eittämättä pitänyt suojella lapsia paremmin.

Jos vanhemmilla on oletus siitä, että uutislähetyksessa saattaa tulla järkyttävää materiaalia, on parempi jättää lähetys lapsen kanssa katsomatta. Nettiuutisoinnin kanssa tilanne on hankalampi.

– 10-vuotiaat ovat jo äärettömän ketteriä kulkemaan uutispalveluissa. Kansainväliset kuvanvälitystoimistot suoltavat jatkuvasti materiaalia, jota äärettömän nuoretkin jakavat toisille ajattelematta yhtään sen enempää.

Keskustele, miten sinun perheessäsi puhutaan kriiseistä. Kerro myös, miten itse koit sotauutiset lapsena.