1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuluttajansuojalaki ei ulotu some-kirppiksille

Kuluttajansuojalaki ei koske kahden yksityisen ihmisen välistä kauppaa, minkä vuoksi netissä toimivat kuluttajalta kuluttajalle -kirpputorit toimivat hyvän uskon varassa. Sosiaalisessa mediassa toimivista kirpputoreista kysytään kuluttajavirastosta ajoittain.

Kotimaan uutiset
Kuvakaappaus SomeKirppiksen etusivulta.
somekirppis.net

Kirpputoriyrityksiä sitoo asiakkaille tavaraa myytäessä kuluttajansuojalaki (siirryt toiseen palveluun), mutta se ei yllä tilanteisiin, joissa kuluttajat tekevät kauppaa keskenään.

– Kuluttajansuojalaki suojaa kuluttajaa suhteessa elinkeinonharjoittajaan. Yritysten katsotaan olevan voimakkaammassa asemassa suhteessa kuluttajaan, ja siksi siitä on säädetty lailla, kertoo kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Hanne Ronkanen.

– Yksityisten henkilöiden väliseen kauppaan sovelletaan kauppalakia (siirryt toiseen palveluun).

Ronkanen kertoo, että kuluttajavirastoon ja valtakunnalliseen kuluttajaneuvontaan tulee vuosittain lähes 100 000 yhteydenottoa.

– Ajoittain myös kirpputoriasiat nousevat kyselyissä esille, ja verkkosivultamme (siirryt toiseen palveluun) löytyy ohjeistus kirpputorikäytännöistä (siirryt toiseen palveluun).

Kuluttajaviraston nettisivulla muistutetaan, että kuluttajansuojalakia ei kuluttajien välisen kirpputorikaupan lisäksi sovelleta käytettyjen tavaroiden huutokauppaan, jossa ostajat ovat läsnä. Verkkohuutokaupoissa ei puolestaan ole ennakkoratkaisua siitä, onko huutokaupan pitäjällä vastuuta tavaroista.

Some-kirppikseltä myytävää myös kivijalkakirppikselle

Kajaanilaisen Tavarakirppiksen yrittäjä Juha Haukka kertoo, että hän seuraa päivittäin nettikirppisten tarjontaa.

– Ostan tavaraa nettikirppikseltä myyntiin myös omaan liikkeeseeni. Laitan myyjälle viestiä, että jos tavara ei tunnu menevän kaupaksi, niin tällainenkin vaihtoehto olisi. Kolmannes tavaroista, joiden perään viestiä laitan, päätyy myytäväksi meille.

– Harkitusti ja valikoiden ostan nettikirppiksiltä tavaraa myyntiin, enkä pommita myyjiä viesteillä.

Itsepalvelukirpputorilla ihmiset katselevat myynnissä olevia tavaroita.
Arkistokuva.Kaisu Jansson / Yle

Haukka arvioi, että kirpputorilta ostavat seuraavat sekä netin että kivijalkaliikkeen tarjontaa.

Liikevaihtomme on kasvanut koko ajan, mutta olisiko kasvanut enemmän ellei nettikirppiksiä olisi, en tiedä.

Juha Haukka

– Liikevaihtomme on kasvanut koko ajan, mutta olisiko kasvanut enemmän ellei nettikirppiksiä olisi, en tiedä. Sellainenkin tuntuma on, että tavaraa tulee hieman vähemmän myyntiin kuin aiemmin.

Haukka lupaa liikkeestään ostetulle kodinkoneelle viikon toimintatakuun.

– Asiakkaalla on viikko aikaa todeta laitteen toimintakunto, ja palauttaa se, mikäli laite ei toimi. Nettikaupassahan tällaista toimintatakuuta ei laitteille saa. Lisäksi monella tuntuu olevan melko korkea kynnys päästää kotiinsa vieraita katsomaan esimerkiksi myytävää sohvaa. Silloin tulaan kivijalkaliikkeeseen, Haukka sanoo.

Lue seuraavaksi