1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Ota selfie – teet kulttuurihistoriaa

Kuopion kaupungin museot haastavat museovieraansa räpsimään selfieitä eli itsestä otettuja valokuvia museoympäristössä. Selfiet ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti etenkin nuorten keskuudessa ja museossa halutaan säästää osa kuvatulvasta tulevien sukupolvien katseltavaksi.

Kuva: Anu Korhonen/ Yle

Selfiet eli digikameralla tai kännykällä otetut omakuvat kasvattavat huimasti suosiotaan. Kuopion kaupungin museot vievät selfie-kuvien ottamisen vielä uudelle tasolle. Kaupungin museot haastavat museokävijät selfie-valokuvakilpailuun eli ottamaan itsestään omakuvia museonäyttelyissä tai museon yhteydessä.

Museojohtaja Merja Heiskasen mukaan selfie-kuvien otto on osa kulttuurihistoriallisen museon nykydokumentointia.

- Selfiet ovat tärkeitä museon kannalta. Niiden avulla pystymme keräämään talteen tämänhetkisiä ilmiöitä ja tapoja. Katsomme kiinnostuneina muistoja, loruja ja kuvia vaikka sadan vuoden takaa. Jos joku ei olisi niitä silloin ottanut ja myöhemmin tallentanut, niin ei meillä olisi niitä nyt esittää.

Selfiet tallennetaan museon kuva-arkiston kokoelmiin, josta niitä voidaan käyttää muiden museokuvien periaatteiden mukaisesti.

- Välillä meistä tuntuu turhanaikaiselta ottaa jokapäiväisiä esineitä museokokoelmaan, mutta sitten täytyy aina muistaa miettiä, mikä merkitys niillä on 50 tai sadan vuoden kuluttua. Meidän täytyy olla ajassa mukana, Heiskanen sanoo.

Jos kilpailun selfie-kuvat saadaan säilymään, ne kertovat Heiskasen mukaan ihmisten pukeutumisesta, ilmeestä ja sitä kautta kulttuurista.

Meidän täytyy olla ajassa mukana.

Merja Heiskanen

- Selfiet kertovat myös ihmisten suhtautumisesta toisiinsa ja siihen yhteisöön, jossa he asuvat.

Ikuista itsesi museoympäristössä

Kilpailua varten selfietä ei voi kuitenkaan ottaa aivan missä tahansa.

- Kuvaus halutaan sitoa museoympäristöön. Kilpailijoiden on tarkoitus vieraille museokohteissa tai museokohteiden yhteydessä. Kuopion museossa ja korttelimuseossa voi kuvata itsensä myös näyttelytiloissa, mutta taidemuseo haastaa selfien ottajat julkisten taideteosten ääreen, luontopedagogi Mari Wikholm kertoo.

Tärkein ohjeistus kilpailuun osallistujille on, ettei museoesineisiin saa koskea eikä muita museovieraita saa häiritä.

- Muuten saa hullutella vapaasti ja keksiä mitä mielikuvituksellisempia kuvanottotapoja.

Wikholmin mukaan raadilla on käytössään varsin monenlaisia arvostelukriteerejä.

- Senvoin paljastaa, että yleisön suosikki palkitaan. Jokainen voi ottaa itsestään niin monta selfietä kuin haluaa.

Museoesineisiin ei saa koskea eikä muita museovieraita häiritä. Muuten saa hullutella vapaasti.

Mari Wikholm

Kuvat palautteen antajina

Heiskasen mukaan hyvässä selfiessä välittyy henkilön persoona.

- Kiinnostuneena katson myös, missä museoympäristössä henkilö on halunnut kuvata itsensä.

Kilpailun järjestäjät pitävät selfie-valokuvakilpailua hyvänä vuoropuheluna museon ja yleisön välillä.

- Peruskorjausta ja uutta näyttelyä ajatellen on hyvä, että museovieraat kertovat meille mitä mieltä he ovat museosta ja minkä he kokevat siellä kuvaamisen arvoiseksi, Heiskanen toteaa.

Selfie-valokuvakilpailuun voi osallistua huhtikuun loppuun saakka Kuopion museossa, korttelimuseossa ja taidemuseolla. Yleisön suosikit ja raadin voittajasuosikit palkitaan.