Epävarmuus tulevasta leimaa maataloustuottajien kokouskierrosta

Etelä-Pohjanmaalla maataloustuottajien perinteinen kevätkokouskierros on alkanut Kauhajoelta. Maatalouspolitiikassa vuosi on muutosten aikaa, ja monia tuottajia vaivaa epävarmuus siitä, onko leipä lohkaistavissa omasta maasta myös tulevaisuudessa.

Kotimaa
Heinänkorsia ja traktori pellolla.
Antti Kolppo / Yle

MTK:n perinteisellä kevätkokouskierroksella riittää tänäkin vuonna puitavaa. Ajankohtaisia aiheita ovat muun muassa maatalouspolitiikan muutokset ja tulevat EU-vaalit. EU:ssa ohjelmakausi on vaihtunut, mutta moni asia on yhä avoin. Tulevaisuuden raamit määräytyvät pitkälti EU:n päätösten perusteella, sanoo MTK Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi.

– Suomessa EU:n rahavirta on noin puolet maatilojen liikevaihdosta, siis erittäin merkittävä, toteaa Ojaniemi.

Maatalouden kannattavuus on yhteinen ongelma Euroopassa.

– EU:n maatalouspolitiikka rakentuu sille, että maataloustuotteiden hinnat on painettu maailmanmarkkinahintojen tasolle koko Euroopan alueella. Niin alhaiseen hintaan ei voida tuottaa missään Euroopan osissa, arvelee Yrjö Ojaniemi.

Ympäristötukien ehdot yhä auki

Yksi avoinna oleva asia liittyy ympäristötukiin. MTK:n paikallisjärjestöjen edustajat toivovat asiassa kohtuutta, muuten monen elinkeino on vaakalaudalla.

MTK:n kevätkokous
Timo Lahdenmaa (vas.) ja Jyrki Malm kuuntelevat puheenvuoroja yhdessä MTK Etelä-Pohjanmaan puheenjohtaja Johanna Kankaanpään kanssa. Mirva Korpela/Yle

– Jos lyödään niin rankkoja ehtoja, ettei niihin ole taloudellisesti järkevää ryhtyä, on pelkona, että porukkaa jää kylmästi pois, toteaa MTK Kauhajoen puheenjohtaja Timo Lahdenmaa.

Samoilla linjoilla on Karijoen yhdistyksen puheenjohtaja, maitotilallinen Jyrki Malm.

– Jotain on kuulunut esimerkiksi kotieläinmääristä. Jos nostetaan määriä, on jäätävä pois.

Epävarmuus vaikuttaa myös oman toiminnan kehittämiseen.

– Ei tiedä suunnitella investointeja. Se on elettävä tätä hetkeä ja investoitava sitten joskus jos uskaltaa, toteaa Jyrki Malm.

Maataloustuottajien kokouskierros jatkuu vielä tällä viikolla Alavudelle ja Lehtimäelle. Kierros päättyy huhtikuun alussa Järviseudulle.