1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Biofore-auton osissa paljon puuta - muovia vain vähän

Metropolia-ammattikorkeakoulun ja UPM:n yhteistyönä kehitetty biomateriaali-konseptiauto esitellään Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä.

Kotimaan uutiset
Biofore-konseptiauto on valmistettu pitkälti biomateriaaleista.

Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden suunnitteleman ja valmistama Biofore-konseptiauto esitellään tänään tiistaina Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä.

Autosta tekee erikoisen se, että valtaosa perinteisesti muovista valmistetuista osista on korvattu biomateriaaleilla, jotka hajoavat luonnossa.

Materiaalit ovat UPM:n tuotantoa.

Autossa on muun muassa lämpömuotoiltavasta puumateriaalista valmistettu matkustamon lattia, keskikonsoli, mittariston kaaret ja ovipaneelit.

Biokomposiitista autoon on valmistettu keulan maski, sivuhelmat, kojetaulu, ovipaneelit sekä sisustan paneelit.

– Kestävä kehitys on merkittävä asia globaalisti. Olemme iloisia, että olemme voineet suunnitella ja rakentaa auton, joka osoittaa että jo tänään meillä on saatavilla biomateriaaleja, jotka ovat todellinen vaihtoehto perinteisille öljypohjaisille materiaaleille, kertoo projektijohtaja Pekka Hautala Metropoliasta.

Auton polttoaineena tullaan käyttämään puupohjaista uusiutuvaa dieseliä, joka vähentää kasvihuonekaasuja merkittävästi fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. UPM.n valmistama polttoaine soveltuu kaikille diesel-moottoreille.

– Biofore-konseptiauto esittelee UPM:n biomateriaalien käyttömahdollisuuksia. Ne eivät rajoitu autoteollisuuteen, vaan soveltuvat laajasti eri käyttötarkoituksiin, kuten design- ja akustiikkatuotteisiin, sekä laajasti erilaisiin teollisiin ja kuluttajatuotteisiin. Mahdollisuudet ovat rajattomat, toteaa Elisa Nilsson, UPM:n brändi- ja viestintäjohtaja.

Lue seuraavaksi