Rahoitusmalli ei syö Ratamon tuomia säästöjä

Kouvolan kaupunki rakentaa uuden sairaalakeskuksensa velkarahalla. Kustannustaso ei silti nouse merkittävästi, mutta hankkeen viivästyminen kismittää terveydenhuollon väkeä, koska uusiin tiloihin olisi kiire päästä.

terveys
Havainnekuva Ratamo-sairaalakeskuksesta
AW2 -arkkitehdit

Kouvolan keskustan kupeessa sijaitsevan Kotiharjun metsikkö saa jatkaa kasvuaan aiottua pidempään. Paikalle nousevan sairaalakeskusksen rakentaminen viivästyy noin vuodella. Keskus oli tarkoitus rakentaa niin kutsutulla elinkaarimallilla, jossa urakoitsija vastaisi rakentamisesta ja ylläpidosta ja kaupunki olisi ollut vuokralaisena. Urakoitsijoita ei kuitenkaan puuhaan löytynyt, vaikka kiinnostuksensa oli ilmaissut kuusi rakennusliikettä.

Nyt kaupunki ottaa rakentamiseen velkaa runsaat sata miljoonaa. Sairaalauudistuksella tähdätään säästöihin, mutta niiden ei uskota vaarantuvan rahoitusmallista huolimatta.

Ratamon suunnitelmissa on laskettu erilaisia toteusvaihtoehtoja ja niiden kustannuksia, eikä kalleimman ja halvimman vaihtoehdon ero ole kuin runsaat kaksi miljoonaa 20 vuoden aikana.

– En näe kaupungin velkaantumista tässä huonona asiana, sillä sama raha kuluisi meiltä käyttökustannuksina joka vuosi, ja joutuisimme silti toimimaan vanhoissa tiloissa, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Larikka (kok.)

Uusia tiloja odotetaan kuumeisesti

Ratamoksi ristittyä sairaalakeskusta on puuhattu kaupunkiin jo useampi vuosi. Syynä on se, että nykyinen sairaala on erittäin huonokuntoinen ja pieniä terveysasemia on kaupungissa paljon. Kaikkiaan sosiaali- ja terveyspuolen palvelupisteitä on runsaat 50, ja niiden määrä on tarkoitus karsia 25.

Terveydenhuoltohenkilöstö on näreissään hankkeen viivästymisestä. Uutta sairaalaa on odotettu hartaasti, sillä nykyiset työskentelyolosuhteet Kuusankosken sairaalaassa ovat esimerkiksi vakavien kosteusvaurioiden runtelemat.

– Tilat ovat huonokuntoiset ja epäsopivat siihen toimintaan, jota niissä harjoitetaan, sanoo sairaalapalveluiden päällikkö Lauri Lehto Kouvolan kaupungilta.

Toinen odottamisen arvoinen asia on toimintamalli, jota Ratamoon on kaavailtu. Yhden katon alta löytyisivät kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Tällaista ei ole missään muualla maassamme, Lehto painottaa.

Sairaala tulee, laajuus tuskin muuttuu

Ratamo on ollut kouvolalaisen kunnallispolitiikan kiistakapula jo pitkään. Kiistely varmasti jatkuu, sillä rakentaminen nostaa velkataakan kolmeen sataan miljoonaan. Uusi sairaala rakennetaan kuitenkin varmuudella.

– Kaupunginvaltuusto on tehnyt siitä päätöksen jo ennen viime kesää, eli kyllä se tulee. Nyt vaan aletaan suunnitella, minkälaisena se tulee. En usko, että kokoluokka hirveästi muuttuu, suunnitelmat ovat hyvin pitkälle, painottaa Larikka.