1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Pohjavesitilanne Varsinais-Suomessa poikkeuksellisen hyvä

Viime kesän kuivuus kuivasi monet kaivot Varsinais-Suomessa. Ensi kesästä on lupa odottaa parempaa, ellei keväästä tule odottamattoman kuiva.

luonto
Pohjavesialueesta kertova kyltti maastossa.
Kalle Niskala / Yle

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtava vesihuoltoasiantuntija Jyrki Lammila on seurannut pitkin talvea pohjavesitilanteen kehittymistä. Viime syksystä alkaen taivaalta on kuitenkin satanut tavanomaista enemmän vettä, ja leuto talvi on kruunannut kaiken.

- Tällä hetkellä pohjavesitilanne Varsinais-Suomessa on kyllä erittäin hyvä. Ollaan yli normaalin keskiarvon kaikilla pohjavesialueilla, Jyrki Lammila sanoo.

Lammilan mukaan hyvä tilanne johtuu siitä, että leudon talven ansiosta sadevettä on koko ajan imeytynyt maaperään ja siitä on muodostunut pohjavettä.

Varsinais-Suomi on huono kaivoalue

Jyrki Lammilan mukaan Varsinais-Suomessa kuivuus vaivaa usein kaivoja.

- Tämä ei ole mitään maailman parasta kaivoaluetta. Ollaan savisella alueella ja vesi imeytyy huonosti saven läpi, ja yleensä täällä vesivarastot ovat aika pieniä, Jyrki Lammila sanoo.

- Mitä isompi pohjavesialue, sitä varmempaa on veden riittävyys.

Tämä ei ole mitään maailman parasta kaivoaluetta.

Jyrki Lammila

Varsinais-Suomessa on pohjavesien osalta muutamia hankalia alueita, missä vedenpinnat alkavat herkästi tippumaan, jos taivaalta ei sada vettä.

- Esimerkiksi harjualue Turusta, Mynämäen ja Laitilan kautta Pyhärantaan on yksi herkimmistä, missä joudutaan vettä usein säännöstelemään. Toinen on Salon seutu, missä on pieniä pohjavesialueita, ne lähtevät helposti kuivumaan, Jyrki Lammila sanoo.

- Sitten on tietysti erikseen rannikko- ja saaristoseutu, joissa on niinikään huonot pohjavesialueet, luettelee Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtava vesihuoltoasiantuntija Jyrki Lammmila.

Voi jopa käydä niin, että ensi syksystä tulee vielä pahempi kuin viime syksy oli.

Jyrki Lammila

Vettä tarvitaan vielä keväälläkin

Vaikka tällä hetkellä pohjavesitilanne maakunnassa on erittäin hyvä, se ei tarkoita, etteikö ongelmia voisi olla edessä jälleen ensi syksynä, tai jopa aiemmin.

- Nyt ei ole lunta maassa eikä maahan imeydy sulamisvesiä, jotka nostaisivat pohjavettä vielä alkukesästä niin kuin normaalisti tapahtuu, aprikoi Jyrki Lammila.

- Jos nyt sitten keväästä ja alkukesästä tulee vähäsateisia, niin pohjavedet kääntyykin laskuun kesällä ja voi jopa käydä niin että ensi syksystä tulee vielä pahempi kuin viime syksy oli.

Lue seuraavaksi