Vimpulat virkistävät vanhukset liikkeelle

Lapsiperheiden ja vanhusten yhteisestä liikuntahetkestä on tullut varsinainen vetonaula Espoossa. Vähintään yhtä tärkeää kuin liikunta on tilaisuuksien tuoma henkinen virkistäytyminen.

vanhukset
Kauklahden seniorikeskus
Lapsiperheet tapaavat vanhuksia Kauklahden seniorikeskuksessa.Yle

Vanhukset ja vanhemmat pikkulapsineen kohtaavat kerran viikossa Kauklahden seniorikeskuksessa ja palvelutalo Hopeakuussa Espoossa.

- Tämä on oikein ihanaa, että pääsee kerran viikossa tänne. Minäkin olen nyt ihan yksin asunut kotona, kertoo uskollisesti Himpulat & Pampulat -tapahtumassa käyvä Martta Hyytiäinen.

- Mulla ei ittellä oo, mutta minä kattelen toisten lapsia ja nautin siitä, sanoo lähes yhtä ahkera kävijä Heimo Mäkiharju sanoo.

Tuttavuuksia syntynyt

Vanhukset ja äidit lapsukaisineen ovat käyneet niin tiiviisti tapaamisissa, että sukupolvien välille on muodostunut jo tuttavuuksiakin. Martan sylissä istuu pikku Olivia.

- Tämä ja äiti ovat monta kertaa tulleet tähän kohdalle ja niin ku tutustunut meihin paremmin, Martta myhäilee.

- Kyllä täällä odotetaan, että aina on samat mummot ja paapat joka kerta, niin tuttuja ollaan. Ja Oliviakin tunnistaa useimmat heistä, äiti Anne Laitinen myöntelee.

Mallia muuallekin?

Liikuntahetkien taustavoimia ovat Espoon kaupunki ja Eläkekotisäätiö. Tukea tulee myös opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Toiminnasta vastaa Himpulat ry. Tapahtumia on kevään mittaan kuusitoista ja niitä pyritään jatkamaan. Malli voisi kelvata muuallekin.

- Ei ole missään tapauksessa poisluettu, että vois viedä muuallekin. Niin kuin näkyy, on aika iloista ja koskettava tapahtuma. Miksi ei, Himpulat ry:n puheenjohtaja Hanna Grann tuumii.

Ei jätetä väliin

Jokainen liikkuu kykyjensä ja kuntonsa mukaan. Monelle yhteinen hetki on niin tarkeä, etta sitä ei mistään hinnasta haluta jättää väliin.

- Piti lähteä ulkolenkille, mutta minä siirsin sen tuonnemmaksi, että pääsin olemaan täällä, Heimo Mäkiharju paljastaa.

- Aina muistan sen, että tiistai on tämä päivä kun pitää lähteä tänne, 90-vuotias Martta Hyytiäinen sanoo. Yhtään kertaa ei ole häneltä jäänyt väliin eikä varmaan jääkään.

Kaikista näkee että yhdessäolo virkistää mieltä ja antaa voimia päivään. Vähintään yhtä tärkeää kuin liikunta on tilaisuuksien tuoma henkinen virkistäytyminen.

- Tosi hyvä olo ja on saanut reipasta mieltä runsaasti, Anne Laitinen toteaa.