1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Asiantuntija Ukrainan kriisistä: "Sodassa ja konfliktissa ensimmäisenä kärsii totuus"

Ukrainan kriisistä tulvii maailmalle runsaasti tietoa, mutta vain osa siitä pitää todella paikkansa, sanoo Maavoimien tiedotuspäällikkö Sakari Lauriala.

media
Mies heiluttaa Venäjän lippua Ukrainan laivastotukikohdan lähettyvillä.
Mies heiluttaa Venäjän lippua Ukrainan laivastotukikohdan lähettyvillä Sevastopolissa.EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Yleisön medialukutaidot ovat olleet koetuksella viime päivinä, kun ristiriitaiset tiedot Ukrainan tilanteesta ovat herättäneet hämmennystä ympäri maailmaa. Mikkelissä sijaitsevan Maavoimien esikunnan tiedotuspäällikön Sakari Laurialan mukaan kriisin osapuolet ovat käyneet informaatiosodankäyntiä jo useita viikkoja.

Laurialan mukaan informaatiosodankäynnin tärkeimpänä tavoitteena on hankkia oikeutus omalle toiminnalle niin oman maan kansalaisilta kuin muiltakin asiaa seuraavilta tahoilta, kuten kansainvälisiltä medioilta.

– Pyritään luomaan asetelma, että minä olen hyvä, mutta tuo toinen on niin sanotusti pahis. Samalla pyritään sitä vastustajan toimintaa demonisoimaan, vaikuttamaan ihmisten tunteisiin, mielipiteisiin, arvoihin, asenteisiin ja peräti käyttäytymiseen, Lauriala sanoo.

Ukrainan kriisissä on hänen mukaansa nähty useita esimerkkejä informaatiosodankäynnistä, kuten väärän tiedon levittämistä, huhuja, harhautuksia ja propagandaa sekä toisten osapuolten tietoista mustamaalaamista. Laurialan mukaan ulkopuolisten onkin vaikea erottaa totuutta silkoista valheista.

Uhkavaatimus olikin uutisankka

Yhtenä selkeimpänä esimerkkinä Lauriala pitää uutisankkaa, jonka mukaan Venäjä olisi antanut Ukrainalle uhkavaatimuksen vetäytyä tiistaina aamuviiteen mennessä. Vaikka antautumista ei nähtykään, ei Venäjä ryhtynyt aseellisiin toimenpiteisiin, toisin kuin mediassa annettiin ymmärtää.

Lauriala kehottaakin tavallisia kansalaisia kriittisyyteen, mitä tulee kriisistä uutisointiin.

– Tarvitaan erityistä medialukutaitoa ja vahvaa lähdekritiikkiä, eli kannattaa lukea tietyllä varauksella näitä uutisia, koska tiedon tuottajat ovat niin erilaisia ja eri lähteistä. Jos toista osapuolta aivan valtavasti jostain leimataan, on siihen syytä suhtautua tietyllä kritiikillä.

Laurialan mukaan vanha totuus pätee myös Ukrainan kriisissä.

– On hyvä tietää, että sodassa ja konfliktissa ensimmäisenä kärsii totuus.

Lue seuraavaksi