Avantouinnin MM-kisat lähestyvät: jäätä riittää mutta lumesta on uupelo

Avantouinnin MM-kisat alkavat reilun kahden viikon päästä. Rovaniemellä on arvuuteltu, kestääkö jää lauhoja kelejä, koska kisapaikka on Kemijoen jäällä keskellä kaupunkia. Järjestäjien mittausten mukaan silkkaa teräsjäätä on reilut puoli metriä, eli sen mukaan kyllä kestää.

Kotimaa
kemijoen jäälle tehdään isoa avantoa MM-kisoja varten
Avantouinnin MM-kisat järjestetään aivan Rovaniemen ytimessä Kemijoen jäällä.Vesa Vaarama / Yle
kemijoen jäälle tehdään isoa avantoa MM-kisoja varten
Projektipäällikkö Pertti Lahdenperää haastattelee Vesa Vaarama

Rovaniemen Jätkänkynttilän sillan alapuolella on jokatalvinen sulapaikka. Helmikuun lämpimien kelien takia sulapaikka on tavallista laajempi. Kovin virtaus on keskellä ja keskustan puoleisella rannalla.

Avantouinnin MM-kisojen tapahtumapaikka on Ounasvaaran puolella jokea uimarannan kohdalla.

Kaupunkilaisten kahvipöytäkeskusteluissa on arvuuteltu, kestääkö jää virtaa ja lauhoja kelejä niin että kisat voidaan pitää suunnitellulla paikalla.

”Silkkaa terästä, kyllä kestää”

Kilpailun järjestäjä Ounasvaaran Latu r.y. on seurannut tarkkaan jään kehitystä. Viimeisimmän mittauksen mukaan jää kantaisi vaikka pienen kuorma-auton.

- Jäätä on 75 senttiä ja siitä on yli 50 senttiä teräsjäätä. Jäätä on kyllä riittävästi. Näillä keleillä tilanne varmaan säilyy samana eli se on turvallista, avantouinnin MM-kisojen projektipäällikkö Pertti Lahdenperä vakuuttaa.

Vaikka keskustan puolella ja keskellä jokea on voimakas virta, juuri kilpailualueella uimarannan edustalla tilanne on eri.

- Missä tuo avanto on, siinä ei ole virtaa. Tämä paikka on tuollaisen kallioniemekkeen alapuolella suojassa ja siinä on kyllä virtauksen puolesta turvallinen paikka pitää kilpailut, kilpailunjohtaja Seppo Arvio sanoo.

Lumen puute haittaa

Jos jäätä onkin riittävästi, lunta ei ole.

Rovaniemellä on keskustan alueella ollut koko talven hyvin vähän lunta ja helmikuun lopun vesisade uhkasi viedä viimeisetkin hiutaleet.

Kisapaikalle on suunniteltu jos jonkinlaista lumirakennelmaa. Kahdeksansadan hengen katsomokin on tarkoitus rakentaa lumesta. Järjestäjien suurin toive onkin nyt oikein kunnon lumimyräkkä.

- Tänne on suunniteltu paljon erilaisia lumirakenteita, tuolla Lapin Yliopiston taiteiden tiedekunnassa on tehty hienoja suunnitelmia asioista, mutta nyt meidän pitää katsoa mitkä mahdollisuudet meillä on niitä toteuttaa. Tällä hetkellä tilanne ei näytä niitten suhteen kovin hyvältä, sanoo kilpailunjohtaja Seppo Arvio.

Kilpailijoita jo 1300

Järjestäjät odottavat Rovaniemelle useita tuhansia ihmisiä avantouintikilpailuja seuraamaan. Pelkästään kilpailijoita on ilmoittautunut nelipäiväseen tapahtumaan jo 1300.

Avantouinti saa maailmalla yhä enemmän suosiota. Harrastajia on Suomen lisäksi Venäjällä, Iso-Britanniassa, Latviassa, Norjassa, Slovakiassa, Sloveniassa ja Virossa.

Avantouinnissa kisaillaan maailmanmestaruuksista kahden vuoden välein. MM-avantouintikilpailut pidettiin ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 2000 eli laji on melko nuori. Kisoja on ollut Suomen ulkopuolella Lontoossa, Sloveniassa ja Latviassa.