Suomalaisasiantuntija helpottui Putinin puheesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tiistaina, että Ukrainan Krimillä ei ole tällä hetkellä tarvetta sotilaalliseen vallankäyttöön.

Ulkomaat
Sotilaita.
Sotilaita tunnuksettomissa univormuissa Simferopolin kaupungin ulkopuolella Krimin niemimaalla 3. maaliskuuta.Aleksei Furman / EPA

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin professori Markku Kivinen pitää Venäjän presidentin Vladimir Putinin puhetta Krimin tilanteesta huojentavana.

Kivinen näkee puheen jälkeen mahdollisuuden edetä neuvottelupöytään ilman, että kriisi lähtee hallitsemattomasti kehittymään.

– Tässä on ollut se ongelma, että kun Putin ei ole varsinaisesti lausunut mitään Venäjän tavoitteista, niin on käyty aika isoilla kierroksilla. Nyt näyttää siltä, että tilanne on huomattavasti rauhallisempi kuin on ajateltu, Kivinen sanoo.

Putin vakuutti tiistaina, että Krimin liittäminen Venäjään ei kuulu Venäjän suunnitelmiin eikä Venäjän intressissä ole lietsoa separatistisia mielialoja Krimillä.

– Ukrainan pitäisi pystyä pitämään vuoden 1994 vuoden sopimuksen pohjalta Krimin alueellinen koskemattomuus, mutta tässä on myös valtapiirejä koskeva peli, eli Venäjä ehdottomasti haluaa pitää Ukrainaa vaikutuspiirissään. Se, kuinka uuteen hallitukseen tulee edustetuksi esimerkiksi Itä-Ukraina ja venäjänkielinen väestö on yksi iso kysymys, Kivinen sanoo.