USA lupaa Ukrainalle talousapua ja asiantuntijoita

Yhdysvallat aikoo auttaa Ukrainaa sekä vaalitarkkailijoiden kouluttamisessa että talousongelmissa ja anastettujen varojen saamisessa takaisin.

Ulkomaat
John Kerry Saapui Ukrainaan.
John Kerry tapasi Ukrainan väliaikaisia johtajia tänään. Vasemmalta, Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk, John Kerry ja Ukrainan virkaatekevä presidentti Oleksandr Turtšinov.EPA/ANDREW KRAVCHENKO POOL

Yhdysvaltain Valkoinen talo lupaa Ukrainalle "riittävästi" taloudellista apua sen varmistamiseksi, että maa kykenee palauttamaan vakauden ja talouskasvun.

Yhdysvallat aikoo myös auttaa Ukrainaa saamaan takaisin anastetut varansa sekä sopeutumaan energiakauppaan liittyviin paineisiin.

Yhdysvallat aikoo auttaa Ukrainaa vaalitarkkailijoiden kouluttamisessa, Valkoinen talo kertoo. Lisäksi Yhdysvallat antaa teknistä apua Ukrainan hallitukselle liittyen Maailman kauppajärjestön WTO:n takaamiin oikeuksiin suhteessa Venäjään, erityisesti energiaan liittyen.

Lisäksi Yhdysvallat on valmis auttamaan ja rahoittamaan ukrainalaisyrityksiä, jotta ne löytävät uusia vientimarkkinoita ja sopeutuvat paineisiin kaupankäynnissä sekä parantavat energiatehokkuuttaan, mikä auttaa vähentämään riippuvuutta tuontikaasusta, Valkoinen talo sanoo.

Yhdysvaltalaisvirkamies kertoi aiemmin tänään, että maan hallinto valmistelee miljardin dollarin lainatakuiden myöntämistä Ukrainalle.

Anastettuja varoja yritetään saada takaisin

Sekä Yhdysvallat että Britannia lupaavat auttaa Ukrainaa saamaan takaisin siltä varastettuja varoja.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat lähettää tällä viikolla Ukrainaan ryhmän, joka auttaa tunnistamaan ja vaatimaan takaisin anastettuja varoja.

Myös Britannia on lähettämässä omia asiantuntijoitaan Kiovaan. Britannia kertoo saaneensa Ukrainalta listan epäillyistä ja brittiryhmä matkustaa pian Ukrainaan etsimään lisää todisteita.

Ukrainan viranomaiset ovat syyttäneet syrjäytettyä presidenttiä Viktor Janukovitšia ja tämän avustajia miljardien varastamisesta valtiolta. Janukovitš on kiistänyt, että hänellä olisi tilejä tai omaisuutta ulkomailla.

Lähteet: Reuters