1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pori

Porin kouluverkkouudistukseen aiempaa laajempia kiristyksiä

Kevään aikana Porissa pyöräytetään kouluverkko uudelleen säästömyllyyn. Tulilinjalla ovat koulujen lisäksi myös iltapäiväkerhot sekä päiväkodit. Kaupungin koulutusvirastosta väläytetään aiempaa laajempia säästösuunnitelmia.

Pori
Lapsia Lattomeren koulun pihalla
Kati Rantala / Yle

Muutaman viikon kuluttua Porin päättäjät kokoontuvat jälleen kouluverkon uudistamisen ääreen. Pohdittavana on jo moneen kertaan myllytetty säästötavoitteet.

– Tälle vuodelle säästövelvoitteita on pistetty koulutusvirastolle 1,5 miljoonaa euroa ja seuraavalle vuodelle 2,5 miljoonaa euroa. Lähtökohta on se, että pyrimme takaamaan turvalliset ja terveelliset oppimis- ja päiväkotiympäristöt ja tarjoamaan parhaan mahdollisen opetuksen laadun, sanoo Porin vt. sivistysjohtaja Esa Kohtamäki.

– Toinen tosiasia kuitenkin on se, että kaupungin varat ei riitä nykyisen kiinteistömassan pitämiseen. Pienet koulut ovat kalliimpia ylläpitää oppilaskohtaisesti isoihin verrattuna.

Barrikaadit kutsuvat jälleen?

Viime syksynä Porissa nousi äänekäs vastarinta muun muassa Lattomeren koulun ja Meri-Porin lukion lakkauttamissuunnitelmia kohtaan. Tuolloin tilanne rauhoittui, kun kouluille annettiin lisäaikaa, mutta nyt odotettavissa on jälleen kouluverkon myllytys mielipidemyrskyineen.

– Tässä puhutaan koulujen siirtämisestä ja yhdistämisestä mutta käytännössä se tarkoittaa joidenkin koulujen lopettamista. Olemme jopa hieman joutuneet laajentamaan viime syksystä näitä suunnitelmia, Esa Kohtamäki vihjaa.

Kevään aikana käsittelyyn otetaan myös koulujen iltapäiväkerhotoiminta sekä päiväkodit. Päiväkotien ja koulujen yhdistäminen olisi Kohtamäen mukaan yksi kyseeseen tuleva säästöratkaisu.

– Meillä on erittäin hyviä kokemuksia tästä, sillä esimerkiksi Söörmarkun koulun yhteydessä toimii päiväkoti. Koululaiset ja päiväkotilaiset eivät kuitenkaan ole samoissa tiloissa, sillä päiväkodilta vaaditaan tietyt ominaisuudet, kuten kunnollinen aita ulkoilupihan ympärillä.

Lue seuraavaksi