1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuluttaja on nyt kuningas – 8 syytä sähkön hintojen laskuun

Kuluttajalla tuntuu nyt olevan sähkömarkkinoilla kissanpäivät. Sähköyhtiö toisensa perään on ilmoittanut hinnanalennuksista, mikä saattaa yllättää alituisiin hinnankorotuksiin turtuneen kuluttajan iloisesti.

Kotimaan uutiset
Etäluettava sähkömittari
Yle

Sähköyhtiö toisensa perään on ilmoittanut laskevansa sähkön myyntihintoja. Yle Tampereen soittokierroksen mukaan esimerkiksi Leppäkosken Energian sähkön hinta on jo pudonnut 10–15 prosenttia, Tampereen Sähkönmyynnin putoaa 10–13, Valkeakosken Energian viisi ja Fortumin 16 prosenttia.

Sähkön tukkuhinnoissa trendi on ollut alaspäin jo jonkin aikaa, mutta miksi? Tässä kahdeksan syytä siihen, miksi sinunkin sähkölaskussasi on sähkönmyynnin osuus todennäköisesti 5–16 prosenttia halvempi viimeistään huhtikuun alusta.

  1. Lauha talvi. Sähkön kysyntä on ollut tänä talvena vähäisempää kuin normaalisti.
  2. *Kohtuullisen hyvä vesitilanne. *Vesivoimalla tuotetaan normaalitilanteessa noin puolet Pohjoismaiden käyttämästä sähköstä, suurten vesivarastojen täyttöaste vaikuttaa hintaodotuksiin merkittävästi.
  3. *Pohjoismaisen sähköpörssin Nord Pool Spotin tukkuhinnat ovat pysyneet aloillaan. *Suomessa 60 prosenttia kaikesta sähköstä myydään tämän sähköpörssin kautta.
  4. *Matala kivihiilen hinta. *Yhdysvalloissa lisääntynyt liuskekaasun käyttö on vapauttanut kivihiiltä markkinoille. Kivihiili on puolestaan yksi energian hinnan määrääviä kulmakiviä.
  5. Teollisuuden taantuma. Kun teollisuuden sähkön kysyntä on vähentynyt, on se lisännyt tarjontaa ja polkee hintoja.
  6. *Uusiutuvan energian kiinnostuksen ja käytön lisääntyminen Euroopassa. *Pohjoismaista on perinteisesti myyty sähköä eteläisempään Eurooppaan, nyt esimerkiksi Saksassa on uusiutuvaa energiaa tuotettu niin paljon, että ulkomaiselle energialle ei ole enää samanlaista kysyntää.
  7. *Sähkönmyyjien kiristynyt kilpailu. *Kilpailijoita on enemmän, kilpailuvaltteina ovat hinnoittelun lisäksi erilaiset sähkösopimukset ja sähkön alkuperä.
  8. Asiakkaan on helppo vaihtaa sähkön myyjää. Syyskuusta 2013 lähtien asiakasta ei ole enää saanut laskuttaa mittarin lukemisesta sähköyhtiön vaihdon yhteydessä, koska etäluettavat mittarit tuottavat tietoa yhtiöille päivittäin. Tämä on helpottanut entisestään asiakkaan mahdollisuutta vaihtaa sähkön myyjää.

Kuluttajan on hyvä muistaa, että sähkön siirtohintoihin näillä tekijöillä ei ole vaikutusta. Paikallinen jakelija on toki säännellyssä monopoliasemassa sen suhteen, kuinka suurta voittoa sähkön jakelulla voi tehdä.

Valtio myös ottaa osansa, vuoden alusta sähkövero nousi alusta 0,2 senttiä / kWh. Valmisteverollisesta sähkön hinnasta lasketaan myös 24 prosentin arvonlisävero.

Lähteet: Valkeakosken energian sähkön hankinta- ja myyntipäällikkö Hannu Rastas, Energiaviraston markkinat -ryhmän johtajan Antti Paananen

Lue seuraavaksi