96-vuotias ryhtyi vanhustyön vapaaehtoiseksi: "Erkki pelastaa päivän!"

Mikkelin ammattikorkeakoulun ja Mikkelin lähikuntien yhteinen hanke vapaaehtoistyön kehittämisestä on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin Pertunmaalla. Siellä kuntalaiset ovat lähteneet sankoin joukoin vapaaehtoistyöhön ja onpa yksi vapaaehtoisista jo pitkälle päällle 90-vuotias.

Kotimaa
Erkki Rantanen huristelee vapaaehtoistyöhön.
Adam Bellgrau/Yle

Vielä hetki sitten 96-vuotias Erkki Rantanen sai itse apuja vapaaehtoistyöntekijältä. Tilanne kääntyi kuitenkin nopeasti, kun huomattiiin, että hyväkuntoinen Rantanen ei paljoa apuja tarvitse. Rantanen ryhtyikin itse hommiin ja huristelee autollaan pertunmaalaisten itseään huomattavasti nuorempien vanhusten luo.

Tyttökylissä käytiin, muistatko?

Erkki Rantanen

– Täällä homma on oikealla pohjalla, tätä työtä ei rahasta tehdä. Olen kuullut siitäkin, että jossain maksetaan, että menee käymään, täällä sitä ei niin tehdä, Rantanen pamauttaa.

Rantanen käy säännöllisesti pitämässä seuraa kaimalleen Erkki Hottolalle Rinnehovin vuodeosastolla. Miehet istuvat rauhassa osaston olohuoneen suojassa ja ihmettelevät maailman menoa. Erkit tuntevat toisensa matkan varrelta, ja taksikuskina työskennellyt Rantanen muisteleekin hymyssä suin Hottolan reissuja Pertunmaan pitäjällä.

– Minä tämän Erkin tunnen ja jo aikoinaan kyydittelin taksilla. Tyttökylissä käytiin, nauraa Rantanen.

– Kyllä nämä ovat mukavia muistoja, hymyilee Hottola.

Vapaaehtoistyön vastuuhenkilöitä vanhusten yksiköihin

Vauhtia vapaaehtoistoimintaan on saatu Mikkelin ammattikorkeakoulun luotsaamasta hankkeesta Ikäosaavat palvelualueet Etelä-Savossa. Hankkeessa ovat Pertunmaan ja ammattikorkeakoulun lisäksi Kangasnimemi, Hirvensalmi, Mäntyharju, Ristiina sekä Suomenniemi. Kunnat ovat kehittäneet omalle toiminnalleen sopivia pilottihankkeita, jotka kaikki tähtäävät vanhusten elämänlaadun parantamiseen vapaaehtoistyön voimin.

Väestön ikääntyessä Itä-Suomessa muuta maata nopeammin, Pertunmaalla tavoitteeksi otettiin luoda pysyvät toimintamallit vanhustyön vapaaehtoistoimintaan.

– Tämä on meille tärkeä hanke. Myös alueellisessa vanhuspalvelujen toimintaohjelmassa mainitaan, että vapaaehtoistoiminta on tulevaisuudessa pysyvä rakenne ja kulttuuri osana vapaaehtoistoimintaa, Pertunmaan kunnan johtava hoitaja Maija Loponen toteaa.

Vapaaehtoinen kuskaa ja kääntää virsikirjan sivua

Vapaaehtoistyöhön on panostettu Pertunmaalla Loposen mukaan ihmisten omilla ehdoilla. Mukaan on saatu iso rinki vapaaehtoisia. Lisäksi kunta on nimennyt vapaaehtoistyön vastuuhenkilöitä eri vanhustyön yksiköihin.

– Vanhustyön piirissä meillä on noin 130-150 vanhusta. Vapaaehtoisia meillä on kaikenikäisiä. Vaikka toiminta on vasta alussa, viime vuoden puolella vapaaehtoiset vetivät esimerkiksi 42 ryhmää, Loponen kertoo.

Vapaaehtoistoiminta on tulevaisuudessa pysyvä rakenne ja kulttuuri osana vapaaehtoistoimintaa

Maija Loponen

Loposen mukaan Pertunmaan vapaaehtoiset kuskaavat vanhuksia, juttelevat ja lähtevät esimerkiksi seurakunnan tapahtumiin kääntämään virsikirjan sivua. Rinnehovin asukas Hottola kertoo, että vapaaehtoisia tulee myös pitämään musiikkihetkiä ja joskus tanssia. Tanssi on tuttu juttu myös maailmaa nähneelle Rantalalle.

– Minä olen käynyt Havaijilla ja vaikka missä, Flamenco on tuttu tanssi, nauraa Rantala.

– Kyllä se tuo Erkki on sellainen seuramies. Kyllä piristää, kun se tulee. Pelastaa päivän aina, Hottola kiittelee nauraen.