1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi lähettää helikoptereita EU:n taisteluosastoon

Suomi osallistuu ensi vuonna EU:n pohjoismaiseen taisteluosastoon ensimmäistä kertaa neljällä helikopterilla. NH90-kuljetuskopterien tehtävänä on lääkäritasoinen ensihoito ja evakuointi kriisialueilta.

Kuva: Yle

Suomi osallistuu ensi vuonna EU:n pohjoismaiseen taisteluosastoon ensimmäistä kertaa neljällä helikopterilla. Suomalaisessa helikopteriosastossa on 51 sotilasta. Lisäksi Suomi lähettää taisteluosastoon esikuntaupseereita, sotilaspoliiseja sekä huollon edustajia.

– Suorituskyky muodostuu lääkintäryhmästä, sitä suojaavasta suojausryhmästä sekä helikopteriosastosta, jossa kahdella helikopterilla kerrallaan kuljetetaan lääkintäryhmä kohteelle, sanoo Utin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan komentaja, majuri Jaro Kesänen.

Helikopteriosasto varautuu toimimaan vaativissa kriisioloissa.

– Toinen kopteri on tarkoitettu suojausta varten ja se on varustettu omasuoja-aseella. Molemmissa koptereissa on lisäksi ballistinen suojaus, Kesänen jatkaa.

Taisteluosasto harjoittelee Ruotsissa

Ruotsin johtamaan Nordic Battle Group -taisteluosastoon kuuluvat Suomen lisäksi Norja, Irlanti, Viro, Latvia ja Liettua.

NBG15-taisteluosaston valmiusvuoro alkaa vuoden 2015 alussa ja kestää puoli vuotta. Tähän mennessä EU:n taisteluosastoja ei ole käytetty kertaakaan.

 Taisteluosastoon kuuluvat joukot harjoittelevat jo tämän kevään aikana Ruotsissa ja osaston toimintakyky testaaan kesäkuussa erityisessä Nato-evaluoinnissa.

Utin Jääkärirykmentti osallistuu EU:n taisteluosastoon kolmatta kertaa. Joukot ovat 30 vuorokauden toimintavalmiudessa, mutta kriisialueille lähettäminen vaatii lisäksi eduskunnan päätöksen.

Ensihoitovalmius paranee suuronnettomuuksissa

Taisteluosaston myötä NH90-kuljetuskoptereihin hankitaan nykyistä parempi ensihoitovarustus, joka mahdollistaa lääkäritasoisen hoidon aloittamisen jo kohteessa.

– Tässä valmistaudutaan hoitamaan lääkinnällistä evakuointia vaativissa olosuhteissa. Tällaisesta kyvystä on puute koko EU:n alueella, sanoo maavoimien ilmailun päällikkö, everstiluutnantti Tuure Lehtoranta.

Evakuointivalmiutta on testattu Islannissa helmikuussa järjestetyssä harjoituksessa.

Normaalioloissa ensihoitovarustusta käytetään Utissa päivystävässä, virka-apuun tarkoitetussa kuljetushelikopterissa. Suuronnettomuuden sattuessa puolustusvoimien helikopterista on apua esimerkiksi Kaakkois-Suomessa ja itärajan tuntumassa, missä ei ole omaa lääkärihelikopteria.