1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Keskustakirjastoon sittenkin sauna

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti saunan sisällyttämisestä kirjastosuunnitelmaan tiukan äänestyksen jälkeen.

Havainnekuva Keskustakirjastosta. Kuva: ALA-arkkitehdit

Helsinkiin kaavailtuun keskustakirjastoon tulee sittenkin sauna. Kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto esitti viime viikolla, ettei kirjastoon tulisi tehdä saunaa.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta päätti kuitenkin sisällyttää saunan kirjastosuunnitelmaan kokouksessaan tiistaina, tiukan 4-5 päättyneen äänestyksen jälkeen. Kokouksessa puheenjohtajana toiminut Johanna Sydänmaa (kok.) on päätökseen tyytyväinen. Sydänmaan ääni ratkaisi saunan kannattajien hyväksi.

– Tämä on ollut jo edellisen lautakunnan visio. Me haluamme nähdä tämä opinsaunana ja suomalaisen kulttuurin heijastumana. Ajatus on yhdistää kirjallisuuskulttuuri ja sauna. Myöskin nähtävyytenä keskustakirjasto tuo Suomen ainutlaatuista saunakulttuuria esiin.

Sydänmaa sanoo, että lautakunta toivoo saunan pyörittäjäksi yrittäjää.

– Toivomme, että ulkopuolinen yrittäjä ottaisi konseptin haltuunsa. Ja mielellään ravintola ja sauna yhdistetään, josta saa toimivan koseptin.

Keskustakirjaston hinta-arvio on 96 miljoonaa euroa. Valtio on sitoutunut hankkeeseen 30 miljoonalla eurolla. Kirjastoa tavoitellaan avattavaksi Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017.