Hyppää sisältöön

Lähes puolet suomalaisnaisista on kohdannut väkivaltaa – miten väkivaltaa voisi vähentää?

Tänään julkaistun EU:n perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan suomalaisista naisista 47 prosenttia on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen.Tutkimuksen mukaan Suomi on naisille Euroopan väkivaltaisimpia maita. Tutkituista 28 EU-maasta enemmän väkivaltaa esiintyy vain Tanskassa. Miksi Suomi on naisille niin väkivaltainen maa?

Kuva: Comstock

Suomalaisista naisista 47 prosenttia on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen, ilmenee EU:n perusoikeusviraston tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

EU:n tutkimus on maailmanlaajuisesti laajin naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa kartoittava tutkimus. Siihen haastateltiin yhteensä 42 000 naista. Haastatteluissa kartoitettiin laajasti erilaisia väkivallan muotoja.

Viimeisen vuoden aikana tutkimukseen haastatelluista suomalaisnaisista jopa 10 prosenttia oli kokenut väkivaltaa. Tutkituista 28 EU-maasta Suomea enemmän väkivaltaa esiintyy vain Tanskassa.

– Luvut ovat järkyttäviä. Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusloukkaus, jonka yleisyys on ollut pitkään tiedossa. Tutkimus vahvistaa, että Suomi on naisille Euroopan väkivaltaisimpia maita, sanoo Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikkö Milla Aaltonen tiedotteessa.

A-studio jatkaa aiheesta perjantaina 7.3. kello 21

Keskustele, miksi Suomi on naisille niin väkivaltainen maa. Mitä asialle tulisi tehdä yksilötasolla ja rakenteellisesti?

Millaiset asenteet ylläpitävät väkivaltaa Suomessa? Puututko sinä väkivaltaan jos kohtaat sitä? Mitä voisimme tehdä vähentääksemme väkivaltaa?