Haglund: Jalkaväkimiinakeskustelu on jo käyty – "ei asianmukaista politiikantekoa"

Puolustusministerin mielestä myös puheet puolustusvoimien valmiustilan nostamisesta Ukrainan tilanteen vuoksi ovat tarpeettomia.

Ulkomaat
Carl Haglund studiossa
Puolustusministeri Carl Haglund Ylen aamu-tv:ssä.Yle

Puolustusministeri Carl Haglund arvostelee eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) jalkaväkimiinapuheita.

Haglund totesi Ylen aamu-tv:ssä, että avaukset, joissa annetaan ymmärtää Suomen olevan kriisin partaalla, eivät ole "asianmukaista politiikantekoa".

– Suomi ei ole lähellä aseellista konfliktia Venäjän kanssa. Sen takia ei kannata antaa julkisuudessa sellaisia lausuntoja, jotka synnyttävät suomalaisille kuvan, että on pakko nostaa valmiutta, mobilisoida ja hankkia uusia aseita, koska silloin syntyy kuva, että Suomi ja Venäjä ovat ajautumassa konfliktiin. Alleviivaan, että näin ei ole.

Jussi Niinistö sanoi tiistaina Iltalehden mukaan, että Suomen pitäisi hankkia valmius jalkaväkimiinojen massavalmistukseen nopealla aikataululla.

– Jalkaväkimiinakeskustelu on mielestäni jo takanamme. Siitä päätettiin ennen minun aikaani, että niistä luovutaan. Se perustuu kansainväliseen sopimukseen. Niihin on hankittu nyt korvaavia asejärjestelmiä, Haglund painotti.

– Se, että annetaan nyt mielikuvaa, että tarvitaan jalkaväkimiinoja tuonne Venäjän rajalle, antaa mielikuvan, että olisi Suomen ja Venäjän välinen konflikti lähellä ja näin ei ole.

Puolustusministerin mielestä myöskään keskustelu valmiustilan nostamisesta ei ole nyt paikallaan, koska Suomeen ei ole kohdistunut uhkia.

– Valmiuden nostaminen tapahtuu sellaisessa tilanteessa, missä Suomen turvallisuus on vakavasti uhattuna. Tässä ei ole ollut mitään sellaisia merkkejä. Sen takia mielestäni valmiuden nostamisen spekulointi ei välttämättä ole aihe, jolla pitää politikoida, koska se on sen verran vakava asia. Onneksi emme ole olleet tilanteessa, jossa sitä on tarvinnut harkita.