1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Supo: Vieraat valtiot vakoilleet useita Suomen viranomaisverkkoja

Suojelupoliisi on aloittanut esitutkinnan useista viranomaisten tietoverkkoihin ja järjestelmiin tunkeutumisista ja kybermurtoyrityksistä. Supon viime vuoden vuosikertomus kertoo myös ns. pakolaisvakoilusta sekä Syyrian radikaalijärjestöjen toimintaan osallistuvien määrän kasvusta Suomessa.

Kotimaan uutiset
Tietoiikennejohtoja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomeen on tehty kyberiskuja ensimmäisen kerran jo vuonna 2004. Viime vuonna Suojelupoliisi paljasti yhteistyökumppaneidensa avulla tietoverkkohyökkäyksiä, joilla pyrittiin ja osin myös onnistuttiin tunkeutumaan Suomen viranomaisjärjestelmiin. Hyökkääjiksi epäillään vieraita valtioita.

Merkittävimmästä paljastuneesta tietomurrosta ulkoministeriön verkkoon on aloitettu törkeää vakoilua koskeva esitutkinta. Supo ei kerro, mistä maasta ulkoministeriöiden verkkoon kohdistunut vakoiluhyökkäys on peräisin eikä myöskään sitä, minkä maan avustuksella kybervakoilu paljastui.

Verkon vahvoja ns. kybertoimijoita on mm. Venäjällä, Kiinassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa, Israelissa ja yllättävän vahvana myös Pohjois-Koreassa. Komentopalvelin, jonka kautta mm. häivehaittaohjelmien avulla verkkoon tunkeudutaan voi sijaita lähes missä maassa tahansa. Suomen rajojen lähellä on myös vahvoja signaalitiedustelukeskuksia.

Toinen Suojelupoliisin seuraama vakoilun laji on nk. pakolaisvakoilu, johon Supo on vuosikertomuksen mukaan puuttunut muutamaan otteeseen. Pakolaisvakoilulla tarkoitetaan joidenkin maiden pyrkimyksiä tunnistaa Suomessa asuvia, entisen kotimaan poliittiseen oppositioon kuuluvia ihmisiä. Hallitusta arvostelevista opposition edustajista koetetaan hankkia tietoja sekä vaikuttaa heidän toimintaansa. Pakolaisvakoilua ei ole Suomessa kriminalisoitu.

Terrorismintorjunnassa keskiössä Syyria – kaksi suomalaista kuollut jihadistien riveissä

Syyrian konfliktien aiheuttama uhka on Euroopassa kasvanut, sillä eri maihin palaavien taistelukokemusta hankkineiden jihadistiveteraanien määrä on lisääntynyt. Lähtijöitä ja palaajia on jatkuvasti yhä enemmän myös Suomessa, kertoo Supon 2013 vuosikertomus.

Suomelle Syyriasta palanneet henkilöt eivät Supon mukaan näytä aiheuttavan toistaiseksi välitöntä terroriuhkaa. Mukana on ihmisiä eri etnisistä ryhmistä ja suomalaistaustaisia käännynnäisiä sekä myös naisia. Syyrian opposition riveissä on saanut surmansa taisteluissa kaksi Suomen kansalaista.

Supon vuosikertomuksen mukaan terrorismin uhka Suomessa on kaiken kaikkiaan säilynyt aikaisempien vuosien tapaan alhaisena.

Lue seuraavaksi