1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Tutkimus: Kolmannes suomalaisista lykännyt asunnon ostamista huonon taloustilanteen takia

Vakuutusyhtiö Genworth Financialin tilaamassa kyselytutkimuksessa selvitettiin myös, mikä suomalaisia stressaa eniten, jos oma tulotaso huononisi työttömyyden tai sairauden takia. Eniten suomalaisia stressaa se, pystyisikö omaa elintasoa pitämään yllä tai parantamaan.

talous
Asuntoesittelykyltti kerrostalon pihalla.
Yle

Talouden epävarmuus on saanut osan suomalaisista siirtämään asunnon ostamista tai isojen hankintojen tekemistä kauemmas tulevaisuuteen, kertoo vakuutusyhtiö Genworth Financialin tilaamassa kyselytutkimus.

Tutkimuksen mukaan 33 prosenttia on lykännyt asunnon tai kiinteistön ostoa. 38 prosenttia olisi halunnut maksaa lainaa takaisin, mutta joutunut siirtämään aikeitaan. Myös säästäminen on ollut osalle mahdotonta: 31 prosenttia on jättänyt säästämisen säästötilille tai isojen hankintojen tekemisen myöhempään ajankohtaan.

Samassa tutkimuksessa selvitettiin, mikä suomalaisia stressaa eniten, jos oma tulotaso huononisi työttömyyden tai sairauden takia. Eniten suomalaisia stressaa se, pystyykö omaa elintasoa pitämään yllä tai parantamaan. Tämä stressasi vastaajista 35 prosenttia.

Seuraavaksi eniten stressasivat muutokset taloudellisessa itsenäisyydessä, asuntolainan maksaminen, lainansaanti ja luottokorttilaskun maksaminen.

Tietokoneavusteiseen kyselytutkimukseen vastasi noin 1 000 yli 18-vuotiaista suomalaista viime vuoden lopussa. Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö YouGov Finland.

Lue seuraavaksi