Kaakkois-Kiinan ja Himalajan metsistä löytyi aivan uusi lintuheimo

Tutkijat uskovat, että tulevat tutkimukset paljastavat uusia lajeja, muta tämän kaltainen kokonaan uuden heimon löytyminen oli suuri yllätys.

tiede
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Kaakkois-Kiinasta Himalajalle yltävällä vyöhykkeellä elävä lintu onkin aivan uuden lintuheimon ainoa edustaja.

Elachura formosa -tunnettiin ennen nimellä Spelaeornis formosus ja vanhan tiedon mukaan se kuului timaleihin. Uusien ja tarkempien tutkimusten mukaan lintu edustaa omaan sukupuun haaraa ja on siten myös sukunsa Elachura ainoa edustaja, kertoo BBC.

Suomessa linnun nimi on saniaisvuoritimali.

Lintu on tutkijoiden mukaan hyvin vaikea löytää, sillä se elää ja piilottelee subtrooppisella vuoristoisella metsävyöhykkeellä aluskasvillisuuden ja pensaiden joukossa.

Elinympäristönsä haastavuudesta huolimatta linnun voi löytää, kun lajin uros laulaa kaikista muista Aasian mantereen linnuista poikkeavaa lauluaan. Ääninäytteen on julkaisut muun muassa BBC. (siirryt toiseen palveluun)

– Silloin se voi istua oksalla pienen puskan sisällä, kertoo linnun sukupuuta yhdessä kiinalaistutkijoiden kanssa selvittänyt ruotsalaisprofessori Per Alström. (siirryt toiseen palveluun)

Professorin mukaan linnun oikeaa heimoa ei ole tähän mennessä selvitetty kunnolla, koska sen on sen verran tavallisen näköinen ja se muistuttaa niin paljon peukaloisia ja timaleja.

Nyt linnun sukupuuta tutkittiin muun muassa DNA-analyysin avulla.

Tieto linnun sukupuun tarkentumisesta on julkaistu _Biology Letters _-lehdessä ja siitä on kirjoittanut muun muassa BBC.

Lähteet: Yle Uutiset