Hyppää sisältöön

Moni museo hukkuu tavaraan

Liiallinen tavaramäärä on yleinen ongelma museoissa, sanoo Vaasan museotoimen vt. johtaja Selma Green. Vaasassa tavarapaljous tuli esille vasta laaditun palveluverkkoselvityksen yhteydessä.

Pohjanmaan museossa Vaasassa varaston hyllyt ovat täynnä tavaraa. Kuva: Pohjanmaan Museo

Vaasassa museoiden kokoelmat kattavat yhteensä 11 000 taide-esinettä, 70 000 kulttuurihistoriallista esinettä ja vielä 86 000 luonnontieteellistä näytettä, joista osa on inventoimatta.

– Vaasan toiminta ei ole ollut hallitsematonta, vaan tämä on asia joka kanssa museot kamppailevat maailmanlaajuisesti, toteaa Selma Green.

Selma Greenin mukaan ongelma liittyy yhteiskunnan muutokseen ja materiamäärän kasvuun.

– Ajatellaanpa montako esinettä ihminen omisti 100 vuotta sitten ja montako esinettä omistaa nyt. Materian määrä kasvaa.

Luopuminen kuohuttaa tunteita

Museoille tulee paljon lahjoituksia esimerkiksi testamenttien myötä. Myös kuntaliitokset voivat tuoda yllätyksiä.

Vaasan museotoimen vt.johtaja Selma Green Kuva: Yle

– Minulla on esimerkki suomalaisesta museosta jossa he päätyivät 123 kirnun omistajaksi kuntaliitoksen yhteydessä. Museon pitää voida kertoa siitä historiasta mikä alueella on tärkeää, mutta riittäisikö siihen parikymmentä kirnua, kysyy Selma Green.

Esineisiin, kokonaisista kokoelmista puhumattakaan, liittyy paljon tunteita.

– Poistot ovat museoille yksi kipeimmistä kysymyksistä meillä ja kansainvälisesti.

Kansainvälisellä museoneuvostolla on poistoprosessista on eettiset säännöt ja jokaisen esineen poisto edellyttää oman erillisen päätöksen.

– Ensisijaisesti poistettavia kokoelmia tarjotaan toiselle museolle. Myyminen on viimeinen vaihtoehto, sanoo Selma Green.

Vähemmän voi olla enemmän

Selma Greenin mukaan myös Vaasassa on tarpeen pohtia, voidaanko osasta esineitä luopua. On tärkeää, että Vaasa voi jatkossakin profiloitua museokaupunkina, mutta toiminta vaatii tehostamista.

– Osa meidän kokoelmista on jopa inventoimatta, emme voi esitellä niitä yleisölle tehokkaasti.

Mistä sitten luopua? Kysymys on hankala, eikä Selma Green lähde tässä vaiheessa yksilöimään esitystään.

Käykö aktiivinen museopalveluiden käyttäjä näyttelyssä 30 kertaa vuodessa? Se on jo varsin paljon.

Selma Green

– Yleisesti lähtisin karsimaan siitä päästä, millä ei ole kulttuurihistoriallista, luonnontieteellistä tai taiteellista arvoa.  Näin saadaan resurssit oikeaan paikkaan.

Myös järjestettävien näyttelyiden määrää pitää Selma Greenin mielestä pohtia. Joskus vähemmän on enemmän.

– Olen ehkä vähän suuruudenhullu, mutta haluan isompia ja hienompia näyttelyitä, silloin yksittäisiin näyttelyihin satsataan enemmän.

Tällä hetkellä Vaasan museot tarjoavat noin 30 näyttelyä vuosittain. Selma Green uskoo vähemmän riittävän myös museoaktiiveille.

– Käykö aktiivinen museopalveluiden käyttäjä näyttelyssä 30 kertaa vuodessa? Se on jo varsin paljon. Lähtisin siitä, että määrä on lähempänä kahtakymmentä kuin kolmeakymmentä.