Hyppää sisältöön

Åbo Akademi säästää siirtämällä väkeä eläkkeelle

Säästöpaketin vaatimat henkilökulujen leikkaukset saadaan kokoon ilman irtisanomisia.

Kuva: Åbo Akademi

Åbo Akademin yt-menettely ei johda suoriin irtisanomisiin. Korkeakoulu aikoo saavuttaa säästötavoitteensa siirtämällä työntekijöitä eläkkeelle ja jatkamalla rakenteellisia toimia. Rakenteelliset toimet liittyvät organisaatiouudistukseen, jossa muun muassa karsitaan byrokratiaa ja uudistetaan koulutusohjelmia. 

Åbo Akademin hallitus päätti syksyllä 2013 neljän miljoonan euron säästöpaketista. Yt-neuvottelujen jälkeen tarkentui, että henkilöstökuluista pitää säästää 3,2 miljoonaa euroa.

Hallituksen neuvosta mahdollisuudet siirtää henkilökuntaa eläkkeelle selvittettiin perusteellisesti ja eläkkeeseen oikeutettujen kanssa keskusteltiin. Eläkejärjestelyt toteutetaan 2014-2016. Rehtori Jorma Mattinen kertoi asiasta henkilökunnalle keskiviikkona.

- Olen tyytyväinen, että voimme välttää irtisanomiset, vaikka henkilöstön määrä todellisuudessa väheneekin, kun eläkkeelle siirtymisten lisäksi jatketaan tiukkaa rekrytointipolitiikkaa, toteaa rehtori Jorma Mattinen Åbo Akademin tiedotteessa.

Rehtorin mukaan muutostyö jatkuu, toimintatapoja tarkastellaan ja ydintoimintaa vahvistetaan edelleen. Tiedeyliopiston ydintoimintoja ovat tutkimus ja opetus.