Koe uusi yle.fi

Väitös: Eläkeläisillä riski tippua teknologian kelkasta – "syrjäyttää helposti yhteiskunnasta"

Itä-Suomen yliopistossa tarkastetaan perjantaina väitöstutkimus, jonka mukaan kiinnostus nopeasti muuttuvaa teknologiaan kohtaan lopahtaa siirryttäessä työelämästä eläkepäiville. Yhteiskuntatieteiden maisteri Noora Talsin tutkimuksesta selviää, että vaikka ikäihmiset ymmärtävät teknologioiden käytön välttämättömyyden yhteiskunnassa, ei uusien laitteiden opettelu kiinnosta.

tekniikka
Vanhuksen kädet tietokoneen näppäimistöllä.
Yle

Eläkeläisillä on riski tippua teknologian kehityksen kelkasta. Tämä käy ilmi perjantaina Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Noora Talsin tutkimuksen mukaan motivaatio uusien teknologioiden omaksumiseen heikkenee eläkeiässä, vaikka työikäisenä erilaisten laitteiden käyttö olisi ollut helppoa. Jo muutamassa vuodessa teknologia kehittyy niin paljon, että sen omaksuminen on vaikeaa ilman erityistä kiinnostusta asiaan.

Oman vaikeutensa ilmiöön tuo se, että monet julkiset palvelut toimivat jo nyt pääsääntöisesti sähköisenä. Monet palvelut saattavat jäädä saamatta, jos internetissä asioiminen ei suju.

Internetin käyttö tai käyttämättä jättäminen ei ole enää yksityinen asia.

Noora Talsi

- Julkisten palveluiden muuttuminen sähköisiksi aiheuttaa ongelmia monille iäkkäille. Nykyisellään kieltäytyminen esimerkiksi internetin käytöstä tarkoittaa samalla hyvin rajoitettua mahdollisuutta käyttää ja saada tietoja esim. terveydenhuolto-, vero- ja koulutuspalveluja, Talsi sanoo

Sähköistyvä maailma tuo ongelmia

Tällä viikolla Verohallitus on ilmoittanut varautuvansa verotoimistojen sulkemiseen. Mahdollisesti lakkautettavien toimistojen listalta löytyy myös Joensuun toimisto. Teknologian kehityksen kelkasta jäämisellä voikin olla vakavat seuraukset.

- Internetin käyttö tai käyttämättä jättäminen ei ole enää yksityinen asia ja syrjäytä ainoastaan teknologioiden kehityksestä, vaan se syrjäyttää helposti yhteiskunnasta, joka on rakentunut sähköisten palveluiden varaan.

Talsin mukaan eläkkeelle jäämisen jälkeen tapahtuva motivaation lasku teknologiaan kohtaan pitäisi ottaa huomioon iäkkäiden ihmisten palveluiden käytön suunnittelussa. Myös apua pitäisi olla riittävästi saatavilla. Tutkimuksessa keskityttiin kodin teknologian käyttöön aina pesukoneista tietokoneisiin.