1. yle.fi
  2. Uutiset

Herättäjäjuhlien koneisto käy - Lapualle odotetaan ennätysyleisöä

Herättäjuhlat palaa Lapualle tulevana kesänä. Massatapahtuman järjestelyt ovat jo hyvässä vauhdissa. Esimerkiksi majoituksen löytäminen kymmenille tuhansille juhlavieraille vaatii kekseliäisyyttä.

Kotimaan uutiset
Herättäjuhlat Isossakyrössä
Vuonna 2012 Herättäjäjuhlat järjestettiin Isossakyrössä.Taisto Hietamäki / Herättäjä-yhdistys

Körttikansa on järjestänyt Suomessa kesäisiä Herättäjäjuhlia aina 1800-luvun lopulta lähtien. Ensi kesänä järjestelyvastuu on kahdeksannen kerran Lapualla. Edellisen kerran heränneet kokoontuivat Lapualle tasan kolmekymmentä vuotta sitten.

Lapuan Herättäjäjuhlien pääsihteeri Paula Pääkkönen uskoo, että Lapualla lyödään heinäkuussa yleisöennätyksiä.

– Herättäjäjuhlissa käy vuosittain arviolta 25 000-30 000 ihmistä. Rohkenemme kyllä odottaa Lapualle, jossa on Herättäjä-yhdistyksen pääpaikka, jopa 35 000 kävijää.

Paula Pääkkönen sanoo körttiläisyyden pitäneen hyvin pintansa. Pääkkösen mukaan kyseessä on vaatimaton usko, joka ei korosta ns. ratkaisukristillisyyttä.

– Herännäisyys on kasvussa. Väitän, että ihminen saattaa olla körttiläinen tietämättään.

Ohjelmarunko muotoutuu jo hyvää vauhtia. Päätapahtumien lisäksi keskeinen osa Herättäjäjuhlia ovat tänäkin vuonna Siionin virret ja seurat.

– Se on lapualaisten näköinen ohjelma, ei niinkään uutta ja radikaalia, nojataan siihen mikä on täältä lähtöisin.

Talkooväkeä tarvitaan

Kymmenien tuhansien juhlavieraiden vastaanottaminen vaatii järjestäjiltä paljon. Esimerkiksi talkooväkeä tarvitaan 1500 työvuoron verran. Juhlien toinen pääsihteeri, talouspuolesta vastaava Terttu Holma on luottavainen sen suhteen, että väki saadaan kasaan.

– Talkoolaisia tulee Lapualta ja ympäristökunnista, mutta myös eri puolelta Suomea löytyy heitä, jotka vuosi vuoden jälkeen haluavat osallistua talkoisiin.

Palkattuja työntekijöitä tapahtumalla on vain kolme; kaksi pääsihteeriä ja majoitusvastaava, joka on aloittanut työnsä helmikuussa. Kymmentuhatpäisen joukon majoittaminen Lapuan ympäristöön ei ole pikku juttu. Kaikki mahdollisuudet kartoitetaan koulujen yhteismajoituksista lähtien.

– Kaikille on yleensä majoitus löytynyt. Nyt etsitään lisäksi kotimajoitusta, kertoo Terttu Holma.

Budjetti kertyy pienistä puroista

Lapuan Herättäjäjuhlien budjetti on yhteensä 400 000 euroa. Tästä isoimman osan haukkaa ravintolatoiminta, johon on varattu 170 000 euroa. Kassaan on kerätty rahaa vähitellen. Talous- ja markkinointitoimikunta on hankkinut tuloja mm. mainosmyynnillä.

Osa varoista kertyy myös seuroissa kerättävistä kolehdeista.

– Seurojen kolehdit ovat tärkeä osa varainhankintaan. Kansa käsi on ollut karttuisa. Seuroja on jo ollut tällä alueella viidetkymmenet, ja vielä ainakin paritkymmenet seurat ovat tulossa.

Lisäksi varoja kerätään erilaisten körttituotteiden myynnillä. Pääosin tarjolla on käsitöitä. Budjetti rakentuu pienistä puroista.

– Aika monet villasukat pitää myydä, että summa kertyy, toteaa Terttu Holma.

Lue seuraavaksi