Haglundin internetsivuilla tietoja varastava haittaohjelma – Supo: "Ei valtiollinen asia"

Puolustusministerin henkilökohtaisilla internetsivuilla on ollut tietoja varastava haittaohjelma. Suojelupoliisin mukaan kyseessä ei ole valtiollinen asia.

Kotimaa

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) henkilökohtaisilla verkkosivuilla on ollut tietoja varastava haittaohjelma.

Haglundin erityisavustaja Patrik Gayer kertoi Yle Uutisille, että sivut ovat Haglundin henkilökohtaiset eikä niillä ole mitään tekemistä puolustusministeriön tietoverkon kanssa.

Suojelupoliisista kommentoitiin puolestaan tapauksesta lyhyesti Yle Uutisille, että "tämä ei ole valtiollinen asia", koska kyseessä ovat Haglundin omat internetsivut.

Viestintäviraston alainen kansallinen tietoturvaviranomainen Cert-fi arvioi, että heille tulee ilmoituksia vastaavista haittaohjelmista päivittäin, joskus jopa kymmeniä vuorokaudessa. "Rutiinitapaus", sanoo yksikön päällikkö Erka Koivunen viitaten Haglundin verkkosivujen haittaohjelmaan.

Koivusen mukaan ulkopuolisen on onnistunut ujuttaa haittakoodin pätkä kohteena olleelle sivustolle. Tekijän tarkoituksena ei ole todennäköisesti ole ollut hankkia Haglundia koskevia tietoja, vaan haittaohjelmalla on pyritty kaappaamaan käyttöön Haglundin sivuilla vierailleiden koneita.

Menetelmä on Koivusen mukaan yleinen netin hämäräpiireissä, jotka tunnistamista välttääkseen käyttävät kaappaamiaan tietokoneita toimintansa alustana.

Tiedon Haglundin internetsivujen haittaohjelmasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Lehden mukaan haittaohjelma ehti olla Haglundin verkkosivuilla 23. tammikuuta alkaen, kunnes sivusto suljettiin tänään.