Sinfonia Lahden ja nuorten yhteisponnistus tarkastelee ihmistä hyönteisten kautta

"Ihminen kuin Hyönteinen" -erikoiskonsertti yhdistää Kalevi Ahon musiikkiin elokuvan voimaa ja lahtelaisnuorten suunnittelemia tanssi- ja varjokuvaesityksiä. Näyttävää teosta on ollut tekemässä noin 120 ihmistä.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Sibeliustalon salissa sukelletaan torstai-iltana hyönteismäisiin tunnelmiin. "Ihminen kuin Hyönteinen" -erikoiskonsertissa Kalevi Ahon musiikki yhdistyy Lasse Kantolan ohjaamaan videoteokseen, tanssiin ja varjokuviin. Orkesteria johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo.

- Siinä tilanteessa kun musiikki soi, en ehdi edes hirveästi katsoa, koska sinfoniassa on niin paljon vaihtuvia tahtilajeja ja teknisesti vaikeita paikkoja. Mutta kyllä se on mahtava se fiilis, jonka aistii. Visuaalisuus korostaa musiikkia, joka on jo itsessään hyvin kuvaavaa, Lasonpalo iloitsee.

Hyönteissinfoniaa on ollut tekemässä noin 120 ihmistä - muun muassa Lahden Diakonian instituutin Theatrum Olgan nuoret, Tiirismaan koulun 8D-luokkaja Salpauksen sirkusalan opiskelijat.

- Sinfonia Lahti valitsi teoksen ja matkan varrella työryhmä on kasvanut ja kasvanut, kertoo ohjaaja Lasse Kantola.

Sinfonian taustalla nähtävää elokuvaa alettiin kuvata viime elokuussa. Konsertissa elokuva saa vielä toisen visuaalisen kerroksen, kun opiskelijat luovat kankaalle varjoja 120 mekaanisen lelun avulla, kertoo ohjaaja Lasse Kantola.

Kärpäsen vietit ja sittisontiaisen ahneus

Tärkeä lähtölaukaus projektille oli säveltäjä Kalevi Aholta saatu lupa muokata teos nuorten näköiseksi. Ahon Hyönteiselämää-ooppera valmistui 1980-luvulla, ja sen pohjalta syntyi myös hänen seitsemäs sinfoniansa.

Haluaisin olla sudenkorento. Sen ajan minkä se lentää, se lentää uljain siivin!

Lasse Kantola

- Alkuperäisessä teoksessa on kulkuri, joka yrittää tarkastella elämän merkityksellisyyttä hyönteisten toiminnan kautta. Opiskelijoiden kanssa aloimme pohtia, milloin olemme itse olleet munia, toukkia, koteloita, perhosia. Milloin minä olen viimeksi lentänyt? Kantola kuvailee.

Matkan varrella yhtymäkohtia löytyi yllättävän paljon.

- Esimerkiksi kärpäsellä on kaikki samat arkea vievät vietit kuin ihmiselläkin: halu nukkua, lisääntyä, hankkia ravintoa ja niin edelleen. Muurahaisista löytyi valtavasti yhteneväisyyksiä ihmisten kanssa halusta sotia ja halusta kokea valtaa, ohjaaja luettelee.

Jotain tuttua on sittisontiaisessakin, jolle riittäisi yksi kakkapallo koko elämäksi, mutta se haluaa heti lähteä pyörittämään uutta palloa - pahan päivän varalle. Entä mikä hyönteinen ohjaaja itse haluaisi olla?

- Haluaisin olla sudenkorento. Sen ajan minkä se lentää, se lentää uljain siivin!