1. yle.fi
  2. Uutiset

Maan parhaat nuoret pianistit kilpasilla Jyväskylässä

Ilmari Hannikainen -pianokilpailun finaalit alkavat Jyväskylässä tänään. Torstaina huipentuvaa loppukilpailua voi seurata suorana nettilähetyksenä ja kuunnella Yle Radio 1:ssä.

Kotimaan uutiset
Pianisti ja orkesteri soittamassa.
Yle / Jani Ilola

– Tästähän voisi sanoa, että menossa on Suomen pianonsoiton Kalevan kisat tai Salpausselän SM-hiihto, letkauttaa Jyväskylä Sinfonian kapellimestari Ville Matvejeff.

– Ilmari Hannikainen on merkittävimpiä Suomen pianonsoiton kilpailutapahtumia. Tähän on 46 suomalaista ja Suomessa opiskelevaa pianistia osallistunut, mikä on valtavan suuri määrä tämän maan pianisteista.

Ja kuten huippu-urheilussa, tärkeää suoritusta varten finalistien on osattava ladata itsensä oikein.

– Luulen, että mä soitan sitä teosta ihan rauhassa läpi ja yritän olla soittamatta aivan hirveän kovaa, muuten alkaa kädetkin jo hyytyä. Lähinnä nyt pitää yrittää rauhoittua ja käydä suoritusta rauhassa läpi, pohtii kilpailun finalisti Anni Collan.

Orkesteri on kilpailijan tuki

Suomen suurimman kansallisen pianokilpailun kaksipäiväisessä finaalissa esiintyy yhteensä kuusi kilpailijaa, jotka valitsevat teoksensa viiden pianokonserton joukosta. Vuodesta 1975 järjestetyssä kilpailussa mittelevät Suomen parhaat 15–30 -vuotiaat pianistit.

Voisi sanoa, että menossa on Suomen pianonsoiton Kalevan kisat tai Salpausselän SM-hiihto.

Ville Matvejeff, kapellimestari

Pianistien kanssa soittavan Jyväskylä Sinfonian kapellimestari Ville Matvejeff osallistui itse Ilmari Hannikainen -pianokilpailuun seitsemän vuotta sitten. Lopputuloksena tuolloin oli kolmas sija. Kapellimestari arvelee, että oma kokemus kilpailemisesta tuo finaaleihin lisämausteensa.

– Tässä pystyy ehkä aistimaan sen, jos kilpailija on vaikka hermostunut. Ja kapellimestarin tehtävänähän on toimia myös henkisenä tukena siinä tilanteessa, pitää luoda sellainen tunne kilpailijalle, että orkesteri on kyllä mukana kaikessa, mitä ikinä pianisti tekeekään.

Huippusuoritus vaatii sydäntä

Jokaisen finaalipaikan saavuttaneen pianistin taustalla on vuosien työ. Huippusuoritukseen tarvitaan sekä vahvaa osaamista että tunnetta.

– Kyllä mä luulen, että kun sydän on mukana, niin sitä kautta ne tekniset asiatkin sujuvat helpommin, Anni Collan luottaa.

Finaalikonsertit lähetetään ensimmäistä kertaa suorina nettilähetyksinä Jyväskylän teatteritalolta. Konsertit myös radioidaan suorana Yle Radio 1:ssä tänään ja huomenna klo 19.

Ilmari Hannikainen -kilpailun suora lähetys (E-Concerthouse) (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi