1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sanataide

Hymyhaukat ja Heppuli-Keppulit runokylpivät Rovaniemellä

Alle 3-vuotiaiden lasten runokylpykiertue päättyi hiihtolomakeskiviikkona Rovaniemelle. Sanataide tarjoaa suurta iloa iästä riippumatta, uskoo sanataideopettaja Outi-Maria Takkinen.

Sanataideopettaja Outi-Maria Takkinen ja lasten riemua. Kuva: Bikka Puoskari / Yle

Rovaniemellä on tarjottu hiihtolomaviikolla tilaisuuksia runoissa kylpemiseen, kun Sanataideopettaja Outi-Maria Takkinen on vetänyt kirjastoissa kolme lasten runokylpylää.

Runokylpylät ovat puolituntisia aikuisten ja lasten yhteisiä runoleikkihetkiä. Kylpyihin on kutsuttu osallistumaan kaikki pienet hymyhaukat, Heppuli-Keppulit ja hauskan kuuloisten kirjainten ystävät.

Sanojen rytmi ja draamankaari tuottavat aivan yhtä paljon iloa ihan kaikenikäisille. Miksi ei siis aloittaisi sellaista iloa elämässään heti synnyttyään?

Outi-Maria Takkinen, sanataideopettaja

Sanataideopettaja Outi-Maria Takkisen runokylpyläkiertue Helsingissä ja Rovaniemellä suunnattiin alle kolmivuotiaille lapsille. Takkisen mielestä sanataiteen pariin kannattaa kuitenkin sukeltaa iästä riippumatta – lapsi, jolla ei vielä ole sanoja käytössään, voi silti nauttia runoudesta.

– Sanojen rytmi ja draamankaari tuottavat aivan yhtä paljon iloa ihan kaikenikäisille. Miksi ei siis aloittaisi sellaista iloa elämässään heti synnyttyään, Takkinen kysyy.

Takkisen näkemyksen vahvistaa sanattomasti 1-vuotias Elsa. Ensimmäisiä syntymäpäiviään runokylpylässä viettäneelle tytöllle runottelu ei ole mikään uusi juttu.

– Me runottelemme kotonakin tosi paljon. Haluttiin ehdottomasti osallistua tännekin, ja todella kivaa oli. Varsinkin nuo lopun saippuakuplat olivat selvästi Elsasta hauskoja, päivänsankarin äiti kertoo.

Runokylpylästä ammennetaan iloa ja eväitä elämään

Keskiviikkoinen runokylpylä Rovaniemen pääkirjastolla päätti Outi-Maria Takkisen runokylpyläkiertueen. Sanataideopettaja järjesti kahdeksan runohetkeä Helsingissä ja kolme synnyinseuduillaan Rovaniemellä.

– Minulla ollut aina sellainen haave, että saisin tehdä sanataidetta Rovaniemellä. Koen että tämä on ainoa kaupunki, jossa voin sanataiteilla omalla äidinkielelläni. Vaikka samaa suomeahan sitä Helsingissäkin puhutaan – silti se kieli on eri, sanoo Outi-Maria Takkinen.

Jos perheessä luetaan paljon kirjoja ja leikitään paljon kielellä, niin kyllä se kehittää lapsen sanavarastoa. Se taas kehittää oppimista ja auttaa koulussa, elämässä ja kaikessa. Mutta ilo on se kaikkein tärkein asia.

Outi-Maria Takkinen, sanataideopettaja

Sanataideopettaja pitää kielen ja kirjallisuuden maailmojen avaamista pienille lapsille merkityksellisenä. Runottelu, loruttelu ja kielileikit antavat Takkisen mukaan lapselle paljon.

– Ennen kaikkea se ilo. Ja tietysti jos käy säännöllisesti runokylpylöissä, tai perheessä luetaan paljon kirjoja ja ylipäätään leikitään paljon kielellä, niin kyllä se kehittää lapsen sanavarastoa. Se taas kehittää oppimista ja auttaa koulussa, elämässä ja kaikessa muussakin. Mutta ilo on se kaikkein tärkein asia.

Runottelun tuomaa iloa ja yhteistä tekemistä runokylpylästä hakivat myös 1-vuotias Elsa ja hänen äitinsä.

– Se on se lapsen ja aikuisen välinen yhteinen hetki ja yhteinen leikki, mikä on tosi tärkeää ja hauskaa, Elsan äiti toteaa.