Asbesti sulki airsoft-harrastajien tilat Kemissä

Asbesti-epäilys on sulkenut harrastuskäytössä olevan entisen koulun Kemissä. Kaupunki luovutti viime keväänä vuosia tyhjillään olleen Peurasaaren koulun harrastuskäyttöön, mutta tiistaina koulun ovet jouduttiin sulkemaan vaarallisten asbestihiukkasten pelossa.

Kotimaa
Kemin entinen yhteislukio.
Kemin kaupunki on valmis myymään käyttämättömäksi jääneen koulurakennuksen, joka alunperin toimi yhteiskouluna.YLE / Kimmo Hiltula

Kemin Peurasaaren vanha, käytöstä poistettu koulu on ollut Airsoft- sotapelejä järjestävän Ristituli ry: n käytössä reilut puoli vuotta. Tiloja on käytetty viikottain ja käyttäjiä on ollut reilu 50. Tiloissa on myös järjestetty muun muassa syntymäpäiväjuhlia ja koululiikuntatunteja.

Asbestilöydös yllätti yhdistyksen puheenjohtaja Petteri Luokkalan, jonka oma poika on myös harrastanut koululla.

Siinä pääsee ilmaan niitä asbestihiukkasia ja rakennus on pantu nyt käyttökieltoon.

Markku Kotiranta

– Vanhempanahan tämä tuntuu pahalta. En missään nimessä halua saattaa omia enkä muiden lapsia vaaraan. Minä uskon, että asia on tullut kaupungille ihan samanlaisena yllätyksenä kuin meillekin.

Lämmittämättömyys kostautunut

Lähes kokonaan kylmillään olevat tilat ovat sopineet sotapeleihin täydellisesti, mutta itse rakennukselle lämmittämättömyys ei ole tehnyt hyvää.

Kylmyyden haurastuttamat lattialaatat ovat irroneet ja niissä, samoin kuin laattoja kiinnipitävässä liimassa, tiedetään olevan asbestia.

– Se tilanne on semmoinen, että siinä pääsee ilmaan niitä asbestihiukkasia ja rakennus on pantu nyt käyttökieltoon, tilapalvelupäällikkö Markku Kotiranta selventää.

Kotirannan mukaan harrastajat eivät kuitenkaan ole olleet vaarassa.

– Ei varsinaisesti, se päästö on ollut melko vähäinen. Sääntö on semmoinen, että näitä asbestipitoisia hiukkasia ei saa olla ilmassa ja kaikki tiloissa tehtävät työt pitää tehdä asbestityönä.

Purkupäätöstä odotellessa

Kaupunki ei ole alkamassa kunnostamaan suojeltua kiinteistöään. Asbestiremontin hintalappu olisi 10 000 euron hujakoilla, eikä rakennukselle ole järkevää käyttötarkoitustakaan. Seuraava suunnitelma onkin asemakaavanmuutos, joka mahdollistaisi kiinteistön purkamisen.

Ristituli ry:ssä on suuri huoli korvaavista tiloista, sillä korvaavia tiloja airsof harrastukseen on vaikea löytää.

– Vastaavaa tilaa, mikä meillä on ollut käytössä, tuskin löytyy. Tila on ollut meidän tarpeisiin täydellinen. Olemme kuitenkin alkaneet katsella jo uusia tiloja, Luokkala paljastaa.