Tulevaisuuden kirjaston ovet avaa kortti ja tunnusluku

Suomessa itsepalvelukirjastoja on vasta muutama, mutta Tanskassa niitä toimii jo parisataa. Turun vapaa-aikatoimen palvelujohtaja uskoo itsepalvelukirjastojen yleistyvän rytinällä lähitulevaisuudessa.

Kotimaa
Itsepalvelukirjaston lainausautomaatti.
Palvelupäällikkö Sanna Hernelahti näyttää, miten itsepalvelukirjaston lainausautomaatti toimii.

Itsepalvelukirjaston ovet aukeavat kirjastokorttia vinguttamalla ja näppäilemällä tunnusluvun perään Turun Vasaramäessä. Kirjastokortin ja tunnusluvun saa kirjastosta henkilökorttia vilauttamalla. Kortti heltiää viisi vuotta täyttäneelle. alaikäisellä pitää kuitenkin olla huoltajan suostumus kirjastokortin hankkimiseen.

Opettajana työskentelevä Aino Holmén käyttää Vasaramäen kirjastoa päivittäin. Hän uskoo itsepalvelukirjaston lisäävän lasten ja perheiden kirjastokäyntejä.

- Kun lapset ja perheet oppivat tähän systeemiin, niin se tarkoittaa, että myös kouluajan ulkopuolella käydään enemmän. Kun oli tottunut siihen, että aina ollaan lakkautusuhan alla ja sitten tuli tällainen uutinen, että remontoidaan ja aloitetaan uudet hienot systeemit, niin kyllä oli kivaa.

Itsepalvelukirjasto on Suomessa harvinaisuus. Vasaramäen lisäksi Mynämäen Mietoisissa toimii samanlainen palvelu. Myös Vantaalla ja Hämeenlinnassa on itsepalvelukirjasto ja Ouluun sellaista suunnitellaan.

Itsepalvelu voi pelastaa kirjaston

Mynämäen kirjastossa ei ole lainkaan henkilökuntaa. Vasaramäellä palvelua saa kahdesti viikossa - maanataisin ja tiistaisin. Tulevaisuudessa itsepalvelukirjasto saattaa tulla hätiin, jos kirjastoa uhkaa sulkeminen. Mietoisten itsepalvelukirjasto on juuri tällainen. Alueella ei ollut vuosiin kirjastoa ennen kuin itsepalvelukirjasto avattiin.

- Tulevaisuudesta ei koskaan tiedä, koska kuntatalous kiristyy ja henkilöstömäärä ei varmasti ainakaan lisäänny. Tällä hetkellä tämä on ennen kaikkea mahdollisuus lähialueen asukkaille käyttää kirjastoa kattavammin pidempinä aukioloaikoina, Turun kaupungin vapaa-aikatoimen palvelujohtaja Ulla-Maija Maunu kertoo.

Maunu uskoo, että pian Suomessakin itsepalvelukirjastoja on kuin tuulivoimaloita Tanskassa, jossa itsepalvelukirjastojakin on jo parisataa.

- Ilmiö on kovin yleinen tällä hetkellä.

Kirjastokävijöihin luotetaan - kamerat valvovat silti

Kirjasto ei ole yleisin huligaanien temmellyskenttä, mutta itsepalvelukirjastoakaan ei ole uskallettu jättää valvomatta. Valvontakamerat seuraavat kirjastokävijöitä herkeämättä. Hätätilanteessa voi painaa hälytysnappia. Kirjastohoitajaa ei pysty napin avulla hälyttämään, mutta puhelimitse saa yhteyden pääkirjaston vastaanottoon.

- Meillä on suunnitteilla Skype-yhteyksiä ja muita etäyhteyksiä, kaikki eivät kerkeä ihan vielä avauspäivään, Maunu paljastaa.

Palvelupäällikkö Sanna Hernelahden mukaan aiemmin avatuista itsepalvelukirjastoista ei ole kantautunut uutisia ongelmista.

- Haluamme uskoa, että ihmisiin voi luottaa.

Vasaramäen kirjastosta voi patsi lainata kirjoja, myös käyttää tietokonetta, tulostaa omille papereille ja lukea lehtiä.