1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Leuto talvi – teeretkin kujersivat jo tammikuussa

Leuto talvi ja aikainen kevät vaikuttavat luontoon. Esimerkiksi teeret aloittivat kujertamaan tammikuussa. Tänä talvena kalat myös kalat ovat olleet normaalia virkeämpiä.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Aikainen kevät ihmetyttää luonnossaliikkujia. Talven lumimäärä ja pakkaset ovat jääneet vähäisiksi. Kevään arvioidaan olevan muutamia viikkoja etuajassa.

Aktiivinen luonnossaliikkuja liperiläinen Teuvo Tahvanainen hämmästelee vuoden aikaan nähden aikaisia lintuhavaintoja.

- Teeret on etenkin ollunna hyvin aktiivisia oikeastaan vuoden alusta lähtien, mitä tuolla soilla soidinmenoja kuulunut. Nythän ne alkaa olla kiivaimmillaan. Lokki tuli 27.päivä helmikuuta tänne saariston rantaan. Viime vuoden muistiinpanojen mukaan lokki tuli 29. maaliskuuta.

- Nyt ainakin tällä hetkellä palokärjet ja tikat pitää soidintaan. Päryttelee puun runkoja, oksia ja puhelinpylvään hattuja. Pöllöt pitää yökaudet meteliä. Helmipöllö puputta ainakin tuolla kuusikoissa, että kyllä tämä kevät on tullunna aika nopeasti, Tahvanainen arvelee.

Teeret on etenkin ollunna hyvin aktiivisia oikeastaan vuoden alusta lähtien.

Teuvo Tahvanainen

Lintuharrastaja Markku Halonen kertoo, että pöllöpuhelimeen on ilmoitettu runsaasti havaintoja. Havaintoja vastaanottaa Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja. Halonen kuvailee havaintoja näin:

Soidinhuhuilevia pöllöjä on kuultu varsin runsaasti eri puolilla maakuntaa. Havaintoja on tehty jo noin 250 pöllöstä ja lisää ilmoituksia saadaan päivittäin. Nyt eletäänkin kevään kiihkeimpiä huhuiluaikoja. Erityisen paljon pöllönääniä on kuulunut Kiteen, Tohmajärven ja Tuupovaaran metsäisillä seuduilla. Suurin osa havainnoista koskee pehmeästi puputtavia helmipöllöjä ja jyhkeästi huhuilevia viirupöllöjä. Hyvän pöllökevään merkkinä joukosta on löytynyt myös muutamia lapin- ja hiiripöllöjä.

Kalatkin kevättunnelmissa

Itä-Suomen yliopiston kalabiologian tutkija Hannu Huuskonen kertoo, että tänä talvena verkkolla on saanut kelpo saaliita.

- Kalat ovat liikkuneet läpi talven, koska valoa on ollut enemmän. Perinteisesti maaliskuun alku on kaikkein hiljaisinta aikaa verkkokalastuksessa. Verkon yläpaulan tuntumaan on jäänyt kaloja. Se kertoo siitä, että kalat liikkuvat ja saalistavat, Huuskonen sanoo.