1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulusesonki jatkuu Lapissa edelleen

Viime vuonna Lapissa oli jälleen ennätysmäärä yöpymisiä, eikä kuluva talvisesonki näytä hiipumisen merkkejä. Rovaniemen Santa Parkin toimitusjohtajan Ilkka Länkisen mukaan merkille pantavaa on, että joulusesonki jatkuu edelleen.

Kotimaan uutiset
Rovaniemen Arctic Snow Hotellin baari
Maija-Liisa Juntti / Yle

- Se on erikoista. En muista 15 vuoden aikana, että kevät olisi ollut koskaan näin täynnä. Esimerkiksi Rovaniemen hotellit ovat ihan loppuunmyytyjä koko tämän kevään. Helmikuun käyttöaste oli 97 prosenttia ja maaliskuussakin menee varmaan yli 90 prosentin. Tavallaan joulusesonki jatkuu nyt jo neljättä kuukautta, Ilkka Länkinen pohtii.

Santa Parkissa kävi marras-tammikuussa 13 prosenttia enemmän matkailijoita kuin viime vuonna samaan aikaan. Joulupukin kotiluolan naapurissa, Joulupukin Kammarissa matkailijamäärät ovat kasvaneet muutamalla prosentilla edellistalvesta, toimitusjohtaja Jarmo Kariniemi kertoo.

Santa Parkissa sesonkihuipun kasvu saatiin ennen kaikkea päiväkävijöistä. Ilkka Länkinen uskoo Lapin matkailun kasvavan edelleen. Varsinkin itsenäisiä ulkomaalaisia matkailijoita käy pohjoisessa aiempaa enemmän.

Vaikka lauha talvi on tuonut haasteita erityisesti lumirakentajille, Lehtojärven lumihotellinkaan kävijämäärissä leuto sää ei näy.

- Porukkaa on tänäkin talvena. Aikalailla mennään samoissa lukemissa kuin viime vuonna. Toistatuhatta yöpyjää ja päiväretkeläiset päälle. Säät voisivat olla paremmat. Lauha talvi teettää paljon lisätyötä. Ei ole oikeastaan tällaista talvea ollut, että kylmäkoneet huutaa pakkasilmaa sisälle, Arctic Snow Hotellin yrittäjä Heidi Haavikko sanoo.

Lumirakentaminen viehättää matkailijoita

Lehtojärven lumihotellissa käy vuosittain vieraita noin 30 eri maasta. Suurin osa yöpyjistä on keski-eurooppalaisia Ranskasta ja Saksasta. Lumirakentaminen on hyvä houkutin matkailussa.

Vaikka jääravintolassa syöminen ei ole monen tunnin seurusteluillallinen, niin se on juuri sellainen kerran elämässä kokemus.

Matkailuyrittäjä Heidi Haavikko

- Kaikki erilaisuus kiinnostaa aina asiakkaita. Ja vaikka jääravintolassa syöminen ei olekaan niin nautinnollinen, monen tunnin seurusteluillallinen, niin kyllähän se on juuri sellainen kerran elämässä kokemus.

Lumihotellissa on 29 huonetta ja noin 70 vuodepaikkaa. Taideteoksia ovat tehneet palkatut jäänveistäjät ja Lapin yliopiston opiskelijat, jotka vastaavat tämän vuoden lumiravintolan ilmeestä. Jääravintolassa on yli 200 paikkaa.

Lentsu lähtee lumisaunassa

Hotellin, jääravintolan ja -baarin lisäksi pihapiiristä löytyy palju, poreamme ja pieniä lumisaunoja, joissa on oikeat kiukaat. Hotellin emännän Heidi Haavikon mukaan lähestulkoon kaikki vieraat haluavat kokeilla saunomista.

- Siellähän ei tuntitolkulla saunota, vaan noin 15 minuuttia kerrallaan. Kun täällä heittää löylyä, höyry on niin sakeaa, että ei näe edes puolen metrin päähän kättänsä. Niin kuumat löylyt täällä saa, että saa kaverinkin savustettua ulos ja hien pintaan.

Haavikon perheessä lumisaunaa on käytetty myös flunssan hoitoon.

- Tytöllä oli kurkunpääntulehdus ja lääkäri määräsi höyryhengitystä. Totesin, että lähdenpä viemään tytön lumisaunaan. Jos on flunssaa ja röörit tukossa, niin tänne vain ja varmasti aukeaa, Heidi Haavikko lupaa.

Lue seuraavaksi