Potilaiden tunnistusrannekkeet käyttöön kaikissa Etelä-Savon sairaaloissa

Rannekkeilla halutaan estää esimerkiksi samannimisten potilaiden sekoittuminen keskenään.

potilaat

Tunnistusrannekkeiden käyttöä lisätään Itä-Suomen sairaaloissa. Muun muassa henkilötunnuksen ja nimen sisältävillä rannekkeilla on tarkoitus lisätä potilasturvallisuutta.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä rannekkeet otetaan käyttöön kaikissa sairaaloissa kevään aikana. Myös Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirissä on harkittu rannekkeiden käyttöönottoa. Esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä rannekkeet ovat jo käytössä.

Johtajaylilääkäri Kati Myllymäki Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä sanoo, että kyse on potilaiden luotettavasta tunnistamisesta. Aiemmin potilaiden henkilöllisyys on selvitetty esimerkiksi kysymällä.

– Jos on muistamaton vanhus ja häneltä kysytään, oletteko te rouva Virtanen, niin hänhän saattaa nyökytellä ja sanoa, että on. Sellaisiakin tilanteita on ollut, että samaan aikaan talossa on ollut kaksi ihan samannimistä potilasta. Eli se ei kaikissa tilanteissa ole luotettava menetelmä, Myllymäki sanoo.

Minimoidaan inhimilliset virheet

Hänen mukaansa rannekkeilla halutaan minimoida inhimilliset virheet, joita voi sattua terveydenhuollossa siinä missä muussakin asiakaspalvelutyössä.

– Aiemmin on käytetty myös sellaista tunnistusta, että on sanottu, että huoneen kaksi kolmossängyssä oleva potilas pitää viedä vaikka röntgeniin. No sitten kun se potilas onkin ollut vaikka kylpyhuoneessa ja joku muistamaton, dementoitunut toinen potilas on köllähtänyt siihen kolmossänkyyn, niin taas lähdettiin kärräämään väärää ihmistä jonnekin, Myllymäki toteaa.

Hänen mukaansa vastaavat virheet on estettävissä rannekkeilla, jotka laitetaan jatkossa kaikille potilaille heidän saapuessaan esimerkiksi päivystykseen. Rannekkeiden avulla halutaan varmistua, että jokainen potilas saa oikean hoidon, kuten sopivan ruoan ja lääkkeet.