Hyppää sisältöön

Kohu Virossa – Salakuunnellussa puhelussa ulkoministeri epäilee Ukrainan nykyjohtoa ampumisista

Tv-kanava RT:n mukaan Ukrainan syrjäytetylle presidentille uskollinen turvallisuuspalvelu on salakuunnellut muun muassa Urmas Paetin puhelinta. Paet kävi Kiovassa helmikuun lopussa.

Kiovan tarkka-ampujat olivat Ukrainan protestijohtajien palkkaamia, kertoo venäläinen tv-kanava RT (siirryt toiseen palveluun) viitaten puhelinkeskusteluun, jossa väitetään EU:n ulkopoliittisen johtajan Catherine Ashtonin ja Viron ulkoministeri Urmas Paetin keskustelevan Ukrainan tilanteesta.

Paet vahvisti tiedotustilaisuudessa illansuussa, että puhelunauha on aito. Viron ulkoministeriö on kuitenkin kiistänyt venäläisen tv-kanavan tulkinnan ulkoministerin puheista. Ulkoministeriö painottaa, että Paet kertoi ainoastaan Kiovassa kuulemiaan huhuja, eikä siis kertonut omia epäilyjään.

Tarkka-ampujat ampuivat mielenosoittajia ja poliiseja Ukrainan pääkaupungissa helmikuussa. Väkivaltaisuuksissa kuoli 94 ihmistä ja 900 loukkaantui Kiovan Itsenäisyydenaukiolla.

– On olemassa yhä vahvempi ja vahvempi käsitys siitä, että tarkka-ampujien takana ei ollut [presidentti Viktor] Janukovitš, vaan joku uudesta yhteenliittymästä, Paetin väitetään sanovan puhelussa Ashtonille.

Paet ja Ashton keskustelivat sen jälkeen, kun Paet oli käynyt Kiovassa 25. helmikuuta. Kolme päivää kestäneet väkivaltaisuudet alkoivat 20. helmikuuta.

Puhelussa Paet kertoo Ashtonille keskustelleensa tarkka-ampujien uhreja hoitaneen lääkärin kanssa. Lääkäri oli kertonut Paetille, että samat ihmiset olivat ampuneet niin mielenosoittajia kuin poliiseja. Paet harmittelee puhelussa Ashtonille, ettei Ukrainan uusi johto halua tutkia tapahtunutta perinpohjaisesti.

RT-kanavan mukaan puhelun on julkistanut Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU, joka on ollut uskollinen syrjäytetylle presidentti Janukovitšille. SBU:n kerrotaan salakuunnelleen Ashtonin ja Paetin puhelimia.

Korjattu 23.47: Viron ulkoministeriö kiistää venäläisen tv-kanavan tulkinnan, jonka mukaan ulkoministeri Paet epäilisi itse Ukrainan protestijohtajia ampumisista. Ulkoministeriön mukaan Paet kertoi ainoastaan minkälaisia huhuja hän oli kuullut Kiovassa.