Mediatuelle tukea Satakunnasta

Maakunnan suurimmat sanomalehdet muistuttavat, että kansallisilla tuilla ei kuitenkaan ratkota median murrosta. Ratkaisun avaimet ovat lehdistöllä itsellään.

media
Jos lehdistön lakko alkaa , ensimmäisinä jäisivät Satakunnassa ilmestymättä Länsi-Suomi, Porin Sanomat ja Satakunnan Kansa.
Jos lehdistön lakko alkaa, ensimmäisinä jäisivät Satakunnassa ilmestymättä Länsi-Suomi, Porin Sanomat ja Satakunnan Kansa.Pertti Pitkonen / Yle

Satakunnan suurimmat sanomalehdet ovat tyytyväisiä ehdotettuun mediatukiesitykseen.

Liikenne- ja viestintäministeriön asettaman selvitysmiehen Tuomas Harpfin mukaan Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön Tanskan mediatukijärjestelmän kaltainen malli, joka on jaoteltu sekä innovaatiotukeen että suoraan tuotantotukeen.

Tässä nykyisessä tilanteessa tätäkin esitystä pitää ilolla tervehtiä.

Sekä porilaisen Satakunnan Kansan että raumalaisen Länsi-Suomen vastaavat päätoimittajat näkevät, että yhteensä 30 miljoonan euron tuet sekä lehdistön alv-veron alentaminen ovat oikeansuuntaisia avauksia alan kannattavuusongelmien ratkaisussa.

- Markkinatilanne on haastava tai voisi sanoa ehkä jopa raastava. Tässä nykyisessä tilanteessa tätäkin esitystä pitää ilolla tervehtiä. Kaikki mahdollinen tuki on alalla tarpeen. Niin meillä kuin muillakin sanomalehdillä ja mediataloilla, sanoo Länsi-Suomen vastaava päätoimittaja Pasi Katajamäki.

Ei tämän kokoinen tuki yksin mitään ratkaise.

Tuki ei riitä ratkaisuksi

Satakunnan Kansan vastaavan päätoimittajan Olli-Pekka Behmin mukaan kansallisella tuella ei kuitenkaan selätetä käynnissä olevaa mediamurrosta.

- Ei tämän kokoinen tuki yksin mitään ratkaise. Valtiovalta on nyt todennut, että aikaisemmat toimet ovat olleet osin haitallisia, ja siellä kannetaan huolta tilanteesta. Nämä tuet voivat auttaa, mutta tärkeimpiä ovat lehdistön omat ratkaisut. Satakunnan Kansakin aikoo keskittyä omaan tekemiseen, Behm sanoo.

Molemmat lehdet kertovat tällä hetkellä tekevänsä voittoa julkaisutoiminnallaan.