Hyppää sisältöön

"Lääkärin arvostus Suomessa parempi kuin Virossa"

Viljandimaalta lähtenyt maalaislääkäri viihtyy Nivalassa, vaikka kotimetsät ja pellot puuttuvatkin.

Virosta Nivalaan terveyskeskuslääkäriksi tullut Maire Lattik viihtyy maalaislääkärinä. Kuva: Yle / Silminnäkijä

Virolainen Maire Lattik teki reilut kolme vuotta sitten suuren päätöksen. Piti lähteä kotoa. Maire työskenteli perhelääkärinä Tarvastun kunnan Suislepan kylässä Viljandimaalla.

Virossa perhelääkärin palkkaan vaikuttaa potilasluettelon koko. Maaltamuutto oli vähentänyt potilasmäärän alle toimeentulorajan.

– Perheellisenä piti keksiä jotain, kertoo Maire LattikSilminnäkijä-ohjelman haastattelussa torstaina.

Työpäivän jälkeen kaipaan kotiin

Maire Lattik, terveyskeskuslääkäri

Nuorin lapsi tuli mukaan, kun Maire muutti Nivalaan. Ensi kosketus oli hyinen. Pakkasta oli miinus 27 astetta. Mutta vastaanotto oli lämmin.

– Maaseudun väki on samanlaista kuin Virossa. En näe mitään eroa. Ahkeria ihmisiä. Niin potilaat kuin kollegatkin ovat ottaneet minut hyvin vastaan. Tämäkin on maaseutukeskus,
kuten Suislepa.

Maire kuuluu suureen joukkoon virolaisia lääkäreitä, jotka ovat tulleet paikkaamaan suomalaisten terveyskeskusten lääkäripulaa.

Koti-ikävä vaivaa, vaikka työ antoisaa

Virolainen perhelääkäri on varsinkin maaseudulla samassa asemassa kuin Suomessa kunnanlääkärit aiemmin. Käytännössä hän on asukkaiden palveluksessa työajasta riippumatta. Se oli raskasta, oli jopa vaikea ehtiä synnyttämään omaa lasta.

– Täällä lääkärin arvostus on parempi. Lisäksi perusterveydenhuoltoon satsataan enemmän, hän vertaa.

Mairea tosin arvostettiin kotona jopa niin paljon, että hänelle järjestettiin lähtöseremoniat (siirryt toiseen palveluun)ja itse maaherra ojensi kukkakimpun.

– Kai sen vuoksi, että etten unohtaisi, ja tulisin vielä takaisin, hän naurahtaa.

Kotiseudulle hän kaipaakin, vaikka työ on antoisaa.

– Olen onnellinen niin kauan kuin olen töissä, mutta työpäivän jälkeen kaipaan kotiin, sen peltoja ja metsiä. Ne minulta puuttuvat täällä.

Terveyskeskuslääkärin työ on Suomessa helpompaa kuin virolaisen perhelääkärin työ, sanoo Maire Lattik. Kuva: Yle/ Silminnäkijä