Hyppää sisältöön

Elämä ilman kännykkää ja 92 askelta töihin

Virolaisen lääkäripariskunnan Suomen projekti venähti Kannuksessa kymmenvuotiseksi.

Kitinkannuksen lääkäri Koit Makke on erityisen ylpeä Suomen ensimmäisestä kävelyrobotista. Kuva: Yle / Silminnäkijä

Virolaisten lääkärien virta Suomeen alkoi kymmenen vuotta sitten, kun Viro liittyi EU:n jäseneksi. Sirje ja Koit Makke tulivat ensimmäisten joukossa Kannukseen.

Projekti on venähtänyt kymmenvuotiseksi. Koit Makke tuli Kannukseen sotaveteraanien veljeskodin, nykyisen Kitinkannuksen lääkäriksi. Vaimo tuli pian perässä Kannuksen terveyskeskuslääkäriksi**. **Veljeskoti oli ollut kaksi vuotta ilman lääkäriä. Myös terveyskeskuksessa oli vajausta.

Koit nauttii siitä, että työmatkaa on vain 92 askelta. Sirje puolestaan saa elää ilman kännykkää.

- Olen varmasti niitä harvoja, joilla Suomessa ei ole kännykkää!

Kun Sirje Makke oli perhelääkärinä Itä-Virumaalla Toilan kunnassa, kännykättömyys ei olisi tullut kuuloonkaan. Virossa hänen piti perhelääkärinä olla koko ajan saatavilla.

- Nyt panen oven kiinni, kun lähden töistä. Työajan ulkopuolella ei häiritä, sanoo Sirje Makke.

Palkka riitti asuntolainan maksuun

Kun Makket tulivat Suomeen, palkkaero oli vielä suurempi kuin nyt. Koit Makke toimi Toilan terveyskylpylän lääkärinä ja ansaitsi noin 500 euroa kuussa.

- Se riitti vain asuntolainan maksuun.

Ulkomailla työskentely ja maastamuutto ovat Virossa jatkuva puheenaihe. Se ei koske pelkästään lääkäreitä, mutta lääkärien lähtö vaikuttaa Viron kansanterveyteen ja on siksi kipeä aihe.

- Totta kai virolaisia harmittaa, että lääkärit lähtevät Suomeen. Itse valmistuin 30 vuotta sitten.
Virossa olen työskennellyt noin 25 vuotta. Olen varmasti jo maksanut koulutukseni kulut Virolle, sanoo Sirje Makke.

Kotimaa ei lakannut kutsumasta

Yksi tärkeä syy Suomeen tulolle oli halu auttaa omia aikuistuvia lapsia. Oma maastamuutto auttoi siis lapsia pysymään kotimaassa.

- Osin meidän ansioistamme he ovat voineet jäädä Viroon, eikä heidän ole tarvinnut etsiä töitä Suomesta.

Koit Makke vaihtoi Toilan terveyskylpijät suomalaisiin sotaveteraaneihin. Suomalaiset veteraanit tekivät häneen vaikutuksen. Nyt heidän rivinsä harvenevat, ja kuntoutuskeskus laajentaa toimintaansa onnettomuuspotilaiden kuntoutukseen. Erityisen suurella ylpeydellä Koit Makke esittelee Suomen ensimmäistä kävelyrobottia (siirryt toiseen palveluun), joka otettiin käyttöön kolme vuotta sitten juuri Kitinkannuksessa.

- Olen saanut todella paljon arvokasta kokemusta, sanoo Koit Makke.

Kymmenestä vuodesta huolimatta Suomi on Makken pariskunnalle tilapäinen projekti, ensi vuonna on tarkoitus palata. Kotimaa ei ole lakannut kutsumasta.

Sirje ja Koit Makke tulivat Virosta Suomeen lääkäreiksi ensimmäisten joukossa sen jälkeen, kun Virosta tuli EU:n jäsen. Kuva: Yle / Silminnäkijä