Frankfurtin kirjamessuista odotetaan Suomen kirjallisuusviennin läpimurtoa

Suomen teemamaahanke ensi syksyn Frankfurtin kirjamessuilla on poikinut jo ennätysmäärän saksannoksia tänä vuonna. Frankfurtin messut on maailman tärkein kirja-alan tapahtuma ja etenkin kustantajien odotukset Suomen teemamaahankkeelle ovat kovat.

kulttuuri
Frankfurtin kirjamessut.
Yle

Ensi syksyn Frankfurtin kirjamessuista odotetaan suomen kirjallisuusviennin läpimurtoa kun Suomi on teemamaana kirja-alan suurimmassa tapahtumassa. Lokakuussa pidettäville messuille odotetaan vuosittain noin 300 000 kävijää, joista puolet on kustantamisen ammattilaisia. Frankfurtin messut onkin kirja-alan osto- ja myyntitapahtuma.

Myös Suomen tavoitteena on myydä mahdollisimman paljon käännösoikeuksia. Suomalainen kirjallisuus tuntuu kiinnostavan jo nyt Saksassa, sillä käännössopimuksia on tehty tälle vuodelle peräti 125. Aikaisempina vuosina luku on ollut noin 40. Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskuksen johtaja Iris Schwanck on syystä iloinen.

- Meidän alkuperäinen tavoite oli saada 100 uutta käännöstä ja pidimme sitä todella kovana tavoitteena.Mutta nyt ollaan tässä! Ja hyvää on myös se, että saksalaiset kustantajat ovat niin sitoutuneita tähän. He markkinoivat ja tekevät kampanjoita Suomen kirjallisuuden hyväksi tänä vuonna.

Kirjallisuuden siivellä viedään muutakin kulttuuria

Tänään julkistettiin ensimmäiset havainnekuvat Suomen osaston messupaviljongista, jonka ovat suunnitelleet Aalto-yliopiston opiskelijat Natalia Baczynska Kimberley, Matti Mikkilä ja Nina Kosonen. Paviljongin rakennuttamisesta on kilpailutus meneillään ja lopulliset kuvat julkaistaan vasta kesällä. Suomen osasto on puolikkaan jalkapallokentän kokoinen ja sinne odotetaan peräti 100 000 kävijää.

Kirjailijoita Frankfurtiin on lähdössä noin 80. Kevään mittaan on julkistettu noin 40 kirjailijan lista, jotka esiintyvät messuilla. Ehtona messuille pääsemiseen on ollut saksaksi julkaistava teos tai jos kirjailijalla on rahoitus saksalaiselta kustantamolta. Suuri osa messuille lähtevistä kirjailijoista edustaa proosaa ja runoutta, mutta mukana on myös lastenkirjailijoita, tietokirjailijoita ja kuvittajia. Myös oppikirjallisuus on edustettuna, koska teemamaahanke tue näyttävästi esiin suomalaista koulutusta.

Kirjallisuuden lisäksi teemamaahanke tuo esille laajasti muutakin suomalaista kulttuuria. Saksassa nähdään vuoden kuluessa suomalaista teatteria, tanssia, arkkitehtuuria ja taidetta. Frankfurtissa avautuu muun muassa Helene Schjerfbeckin näyttely.

Kustantajat odottavat paljon messuilta ja järjestelyiltä

Teemamaahankkeeseen liittyy paljon odotuksia ja etenkin kustantajat ovat käyneet kärsimättömiksi. Osa kustantajista on tyytymättömiä tiedonkulkuun ja siihen, ettei ohjelma ole vielä täysin valmis. Iris Schwanck myöntää ison paletin pyörittämisen olevan haastavaa.

- Meillä suomalaisilla on sellainen järjestelymania. Meidän mielestä kaiken pitää olla ainakin puoli vuotta aikaisemmin valmiina. Lisäksi meillä on myös sellainen käsitys, että saksalaiset ne vasta järjestelmällisiä ovatkin, mutta ei se ihan niin ole...Kyllä tässä aikataulujen synkronoimisessa on kieltämättä ollut omat haasteensa, ja on edelleenkin.

Teemamaahankkeen rahoitus on noin 4 miljoonaa, josta puolet tulee valtiolta ja toisen puolen FILIn on hankittava itse. Useat säätiöt ovat hankkeessa mukana, mutta yrityspuolen rahoitus kangertelee, mukana on vasta kolme kumppania.

- Kun tätä hanketta ryhdyttiin suunnittelemaan vuonna 2009, niin talouden tilanne näytti ihan toisenlaiselta. Me kaikki ymmärrämme, että yritysyhteistyön neuvotteleminen ja reunaehdot ja muut ovat muuttuneet tavattoman paljon, sanoo Iris Schwanck.

Teemamaahanke on Suomen tähän asti suurin kulttuurivientiponnistus.