Viron ulkoministeri sanoo kuulleensa salakuuntelukohusta Postimees-lehdeltä

Viron ulkoministeri Urmas Paet ei tiedä, kenen puhelinta on salakuunneltu. Hänen mukaansa keskustelu on aito ja hän pitää valitettavana, että puheluja on siepattu.

Ulkomaat
Europarlamentaarikko ja entinen ulkoministeri Urmas Paet.
Europarlamentaarikko ja entinen ulkoministeri Urmas Paet.Nicolas Bouvy / EPA

Viron ulkoministeri Urmas Paet sanoo kuulleensa puhelinsalakuuntelusta virolaisen Postimees-lehden toimittajilta. Venäläisen tv-kanava RT:n mukaan Ukrainan syrjäytetylle presidentille uskollinen turvallisuuspalvelu on salakuunnellut muun muassa ulkoministerin Paetin puhelinta. Paet kävi Kiovassa helmikuun lopussa.

RT-kanava kertoi myös Paetin sanoneen, että Kiovan tarkka-ampujat olivat Ukrainan protestijohtajien palkkaamia. Tämä on paljastunut puhelinkeskustelussa, jonka EU:n ulkoministeri Catherine Ashton ja Viron ulkoministeri Urmas Paet kävivät Ukrainan tilanteesta. Paet piti asiaa koskevan tiedotustilaisuuden keskiviikkona illansuussa.

Paet vahvisti tiedotustilaisuudessa illansuussa, että puhelunauha on aito. Viron ulkoministeriö on kuitenkin kiistänyt venäläisen tv-kanavan tulkinnan ulkoministerin puheista. Ulkoministeriö painottaa, että Paet kertoi ainoastaan Kiovassa kuulemiaan huhuja, eikä siis kertonut omia epäilyjään.

Paet sanoi käyttäneensä ulkoministeriön matkapuhelinta. Hän sanoi, että väitteitä täytyy vielä selvittää. Hän sanoo, ettei tiedä, onko salakuuntelu koskenut ulkoministerin omaa vai EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin puhelinta. Paet sanoi keskustelleensa Ashtonin kanssa 26. helmikuuta, vuorokausi Paetin Kiovan matkan jälkeen.

– Kaikenlaiset huhut saattavat vaikeuttaa ukrainalaisten elämää, korosti ulkoministeri Paet.

Hän sanoi, että Ukrainan tapahtumat on selvitettävä kokonaisuudessaan perinpohjaisesti. Paet sanoi Viron yleisradioyhtiölle, että keskustelu on aito. Hän piti valitettavana, että puheluiden sisältöjä voidaan siepata. Paetin arvion mukaan lataaminen nettiin ei ole sattumaa.

Korjattu 23.49: Viron ulkoministeriö kiistää venäläisen tv-kanavan tulkinnan, jonka mukaan ulkoministeri Paet epäilisi itse Ukrainan protestijohtajia ampumisista. Ulkoministeriön mukaan Paet kertoi ainoastaan minkälaisia huhuja hän oli kuullut Kiovassa.