Aseistautunut joukko vaati YK:n Krim-lähettilästä lähtemään alueelta - lensi Istanbuliin

Tiistaina Krimille saapunut Robert Serry on joutunut lähtemään nopeasti uhkaavan tilanteen jälkeen.

Ukraina
Robert Serry
YK:n Krim-lähettiläs Robert Serry.EPA/JULIEN WARNAND

Aseistautunut joukko pidätti lyhyeksi ajaksi YK-lähettiläs Robert Serryn Simferopolissa Ukrainan Krimillä, kertoo Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja. Serry oli lähetetty Krimille sovittelemaan Ukrainan ja Venäjän välistä kriisiä. YK:n mukaan Serryä on uhattu, mutta häntä ei ole siepattu, toisin kuin eräät lähteet kertoivat.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Serry on lentänyt Krimiltä Turkkiin Istanbuliin pian tapauksen jälkeen. Hollantilaisen Serryn tulkki Vadim Kastelli kertoo Reutersille, ettei Serryllä ollut aikaa hakea edes tavaroitaan hotellista.

Uhkaajat kehottivat Serryä lähtemään Krimiltä. YK:n apulaispääsihteeri Jan Eliassonin mukaan Serry ei voinut aseistautuneen joukon takia jatkaa matkaansa autolla, vaan poistui paikalta kävellen. Epäselviä tietoja on siitä, olivatko miehet aseistautuneita. Serryn mukaan ainakin osa oli.

Brittikanava ITV:n toimittaja kertoo Serryn päätyneen lopulta samaan kahvilaan, kuin missä hän itse oli. Toimittajan mukaan Serry pyysi toimittajia olemaan kanssaan.

Krim on käytännössä venäläisjoukkojen hallinnassa, vaikka Venäjän mukaan joukot ovat paikallishallinnon "itsepuolustusjoukkoja".

Lähteet: AFP, AP, Reuters