Viron salakuuntelukohuun liitetty ukrainalaislääkäri kiistää Paetin väitteet

Viron ulkoministeri Urmas Paet väitetään sanoneen puhelinkeskustelussa, että Kiovan tarkka-ampujat olivat Ukrainan protestijohtajien palkkaamia. Paet viittasi aidoksi myöntämässään puhelussa omaan keskusteluunsa kiovalaisen lääkärin kanssa. Brittimedian tavoittama ukrainalaislääkäri kiistää väitteet.

Ulkomaat

Kohun nostatti venäläinen tv-kanava RT , joka julkaisi Youtubessa ääninauhan EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin ja Viron ulkoministeri Urmas Paetin puhelinkeskustelusta.

Tarkka-ampujat ampuivat mielenosoittajia ja poliiseja Ukrainan pääkaupungissa helmikuussa. Väkivaltaisuuksissa kuoli 94 ihmistä ja 900 loukkaantui Kiovan Itsenäisyydenaukiolla.

– On olemassa yhä vahvempi ja vahvempi käsitys siitä, että tarkka-ampujien takana ei ollut [presidentti Viktor] Janukovitš, vaan joku uudesta yhteenliittymästä, Paetin sanoo puhelussa Ashtonille.

Paet ja Ashton keskustelivat sen jälkeen, kun Paet oli käynyt Kiovassa 25. helmikuuta. Kolme päivää kestäneet väkivaltaisuudet alkoivat 20. helmikuuta.

Puhelussa Paet kertoo Ashtonille keskustelleensa tarkka-ampujien uhreja hoitaneen lääkärin kanssa. Lääkäri olisi maininnut Paetille, että samat ihmiset olivat ampuneet niin mielenosoittajia kuin poliiseja. Paet harmittelee puhelussa Ashtonille, ettei Ukrainan uusi johto halua tutkia tapahtunutta perinpohjaisesti.

Paet vahvisti omassa tiedotustilaisuudessaan, että nauhoitus on aito. Viron ulkoministeriö on kuitenkin kiistänyt venäläisen tv-kanavan tulkinnan ulkoministerin puheista. Ulkoministeriö painottaa, että Paet kertoi ainoastaan Kiovassa kuulemiaan huhuja, eikä siis kertonut omia epäilyjään.

Paet sanoi, että vuodon ajoitus ei ollut sattumaa. Ulkoministeri korosti, että huhut vaikeuttavat ukrainalaisten asemaa. Hän toivoi, että tapahtumat selvitetään tarkoin.

Lääkäri kertoo hoitaneensa vain mielenosoittajia

Muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja the Daily Telegraph ovat tavoittaneet Paetin mainitseman ukrainalaislääkärin. DT:n julkaisemassa lääkäri Olga Bogomoletsin twitter-haastattelussa lääkäri sanoo, että hän on ei ole hoitanut poliiseja vaan ainoastaan mielenosoittajia. Hän ei näin ollen voi sanoa mitään poliisien ja mielenosoittajien vammojen samankaltaisuudesta. Hän sanoo, ettei hän ole ollut tekemisissä aseellisten joukkojen kanssa eikä hän ole nähnyt näiden haavoja.

Olga Bogomolets kertoo, että ensimmäisenä päivänä 15 ihmistä kuoli tarkka-ampujien luoteihin. Hän selvittää, että seuraavana päivänä uhreja oli yli 40. Bogomolets antoi hoitoa 12 ihmiselle.

Kiovalaislääkärin mukaan Maidanin tapahtumista tarvitaan rikospaikkatutkimus, jotta saadaan selville, ketkä olivat osallisina ja millaisia aseita oli käytössä.

RT-kanavan mukaan puhelun on julkistanut Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU, joka on ollut uskollinen syrjäytetylle presidentti Janukovitšille. SBU:n kerrotaan salakuunnelleen Ashtonin ja Paetin puhelimia.

Korjattu 23.50: Viron ulkoministeriö kiistää venäläisen tv-kanavan tulkinnan, jonka mukaan ulkoministeri Paet epäilisi itse Ukrainan protestijohtajia ampumisista. Ulkoministeriön mukaan Paet kertoi ainoastaan minkälaisia huhuja hän oli kuullut Kiovassa.

Lähteet: Yle Uutiset