1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amnesty vaatii valtioita lopettamaan seksuaalisuuden kriminalisointi

Ihmisoikeusjärjestö käynnistää kaksi vuotta kestävän kampanjan rohkaistakseen nuoria vaatimaan oikeuksiaan päättää omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International patistaa valtioiden hallituksia lopettamaan ihmisten seksielämän kriminalisoinnin ja sen sijaan suojelemaan heidän oikeuksiaan.

Amnesty on käynnistänyt kaksi vuotta kestävän kampanjan, jonka tarkoituksena on puolustaa kansalaisten seksuaalioikeuksia valtioiden kontrollia vastaan.

– On käsittämätöntä, että 2000-luvulla jotkut maat hyväksyvät lapsiavioliitot ja avioliitossa tehdyt raiskaukset, kun samalla toiset ovat kieltämässä abortit, avioliiton ulkopuolisen seksin ja samaa sukupuolta olevien seksin, Amnestyn pääsihteeri Salil Shetty sanoo tiedotteessa.

My Body My Rights (Minun Kehoni Minun Oikeuteni) -kampanjan tarkoituksena on rohkaista nuoria eri puolilla maailmaa vaatimaan oikeuksiaan päättää kehostaan ja seksuaalisuudestaan. Samalla kampanja kannustaa valtioita parantamaan tilannetta esimerkiksi terveydenhuollon kautta.

Kampanjan aikana Amnesty julkaisee tarinoita maista, joissa ihmisillä ei ole seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia. Amnesty kohdistaa katseensa muun muassa Algeriaanja Tunisiaan, joissa raiskaaja voi säästyä tuomiolta menemällä naimisiin uhrinsa kanssa.