Ruotsalaisväite: Stora Enson alihankkija käyttää Pakistanissa lapsityövoimaa

Ruotsalaisväitteiden mukaan suomalaisruotsalaisen metsäjätin alihankkija teettää lapsilla vaarallista työtä vain muutamien senttien tuntipalkalla.

talous
Stora Enson lippu liehuu.
Yle

Ruotsalaisen TV 4:n ohjelmassa Kalla Fakta (siirryt toiseen palveluun) ja Veckans Affären -lehden artikkelissa (siirryt toiseen palveluun)väitetään, että suomalais-ruotsalaisen metsäjätti Stora Enson alihankkija, yhteisyritys Bulleh Shah Packaging käyttää lapsityövoimaa Pakistanissa.

Väitteiden mukaan Stora Enson alihankkija käyttää lapsia työvoimanaan jätepaperin lajittelussa. Nuorimmat lapsista ovat vain neljän vuoden ikäisiä ja he tekevät töitä vaarallisissa olosuhteissa kaatopaikalla.

Palkkaa lapset saavat vain muutamia senttejä tunnilta.

Lajittelun jälkeen paperi myydään eteenpäin paperi- ja kartonkiyhtiölle, jonka osakas Stora Enso on.

Stora Enso kertoo Veckans Affärenille, ettei se hyväksy lapsityövoiman käyttöä. Silti yhtiö sanoo olevansa tietoinen siitä, että Pakistanissa käytetään lapsityövoimaa.

Stora Enson kumppaniyhtiön perustaja Syed Babar Ali sanoo, ettei yhtiöllä ole mitään mahdollisuuksia kontrolloida sitä, etteikö lapsityövoimaa käytettäisi jossain vaiheessa.

Stora Enson mukaan yhtiö pitää tärkeänä, että sen arvot ja tärkeiksi kokemat asiat toteutuvat myös Pakistanissa. Niiden edistämiseksi yhtiö tekee koko ajan työtä myös allihankkijoidensa kanssa.

Stora Enso perusti Bulleh Shah Packaging -yhtiön Packages Ltd:n kanssa keväällä 2013. Stora Enso omistaa yrityksestä 35 prosenttia.