1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aslakan parhaat kuivalihavinkit

Vielä on aikaa laittaa lihat kuivamaan. Kevään yöpakkaset ovat vielä edessäpäin ja päivisin nollan lähelle ja ylikin nouseva lämpö kylmän kaverina kuivaavat lihan nopeasti. Korkeapaine ja ahavatuuli ovat lihankuivaajan parhaat kaverit.

Katiska käy myös lihan kuivatukseen. Kuva: Esko Keränen

Kuivaliha on eräs ihmiskunnan ensimmäisistä säilyvistä liharuoista. Porosta voi kuivata kaikkia ruhonosia, yleisesti kuivataan luullista kylkeä, etuselkää ja lapaa ja luuttomana paisteja,  etuselkää, filettä ja lapaa. Poromies kuivaa mielellään paistia. Kuivattua luutonta lihaa vuollaan sellaisenaan lastuiksi ja napostellaan pois. Liha leikataan noin puolikiloisiksi pitkähköiksi palasiksi, suolataan ja kuivataan kevättalvella maalis-huhtikuussa. Utsjokinen  Aslak Pieski kuivaa myös hirvenlihaa ja jättää sen vähän sisältä raa' aksi. Silloin liha on parasta hiilloksella läämmitettäväksi tai nuotiolla paistettavaksi.

Suolaus

Lihat voidaan suolata kuivasuolauksella, laittamalla lihat ja karkeaa tai hienonnettua merisuolaa  saaviin siten, että lihat ovat kauttaaltaan suolan peitossa. Hiertämismenetelmässä tarvittava määrä suolaa ja ripaus sokeria hierotaan kuivattavan lihakappaleen pintaan. Lihapalat asetellaan tiiviisti astiaan ja annetaan suolautua sen jälkeen. Kokeilemalla löytyy omaan makuun sopiva suolan määrä ja suolautumisaika.

-Se on hyvä, että jokaisella on oma vankkumaton mieleipiteensä lihan kuivaamisesta, pitää vain osata perustella tarkoin, kun väitellään asiasta, Aslak Pieski nauraa.

Suolavedessä kuluu vähemmän suolaa, tavoitteena on saada lihaan noin 4%:n suolapitoisuus nimenomaan kuivapainosta. Liotusaika n. 1 vrk. Mitä pidempi liotusaika on, sitä suolaisempi on lopputulos.

Kuivaaminen

Joidenkin harrastajien mukaan liha tulee kuivata eteläseinustalla auringossa, mutta toisten mukaan oikea kuivauspaikka on pohjoisseinällä, jossa aurinko ei pääse lämmittämään tummaa lihaa liiaksi, sillä jos liha saa liikaa lämpöä, se voi pilaantua. Hyvin suolattu, kuivassa paikassa riippuva liha ei pilaannu, vaikka ilma olisi lämpimän puolella jonkin aikaa. 

- Ei tämä ensimmäinen aikainen kevät ole ja aina on lihat valmistuneet, ei ne pilalle mene onhan niissä suolaa, Aslak Pieski Utsjoelta sanoo.

- Ei ole koskaan jäänyt  syömättä vielä, päinvastoin. Joskus tuntuu, että ensimmäinen satsi menee isännän maistellessa, Pieski naurahtaa.

Tuulinen paikka on hyvä. Liha tulee suojata verkolla siten, että linnut ja muut eläimet eivät pääse lihaan käsiksi.

Ajankohta

Ajankohta on tärkeä, sillä prosessin onnistuminen vaatii päiviä,  joiden lämpötila on yli sulamispisteen ja öitä jolloin lämpötila laskee alle jäätymispisteen. Poromies laittaa lihat kuivamaan yleensä maaliskuulla. Vielä ei siis ole liian myöhäistä.  Liian lämpimällä säällä liha voi pilaantua ja liian kylmällä säällä jäätynyt liha keloutuu. Kevättalvella ei myöskään ole liikkeellä hyönteisiä,  jotka laskisivat munia riippumassa olevaan lihaan.

Kuivaliha on lappilainen perinneruoka ja erittäin käytännöllistä retkimuonaa, kevyttä, energiapitoista ja säilyvää. Aslak Pieskillä on vielä erinomainen vinkki hernekeiton ystäville.

- Kuivaan joka vuosi poron rinnan ja kyljet. Ruukaan pieniä ne hernekeiton suurukseksi, enkä ole parempaa hernevelliä maistanut, Pieski kehuu.