Gaddafin jalkapalloilijapoika palautettiin Libyaan

Diktaattorin poikaa syytetään mielenosoittajien ampumisesta. Saadi Gaddafi toimi jalkapallouransa jälkeen Libyan poliisin erikoisjoukkojen komentajana.

Ulkomaat

Pohjoisafrikkalaisen Nigerin viranomaiset ovat karkottaneet Libyan entisen diktaattorin pojan Saadin kotimaahansa. Saadi Gaddafi oli paennut Saharan keskellä olevaan Libyan naapurimaahan sen jälkeen, kun valta Libyassa vaihtui sisällissodassa vuonna 2011.

Tripolissa Saadi Gaddafi vietiin välittömästi vankilaan.

Saadi ei ole Kansainvälisen rikostuomioistuimen etsintäkuuluttama toisin kuin veljensä Saif al-Islam, mutta Libyan viranomaiset olivat vaatineet hänen karkottamistaan Nigeristä.

Saadi oli nuoruusvuosinaan ammattilaisjalkapalloilijana Italian liigassa, mutta kotimaassaan hän toimi Libyan poliisin erikoisjoukkojen komentajana.

Saadia syytetään Libyassa mm. mielenosoittajien ampumisesta ja omaisuuden kavaltamisesta, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun). Hän toimi myös Libyan jalkapalloliiton puheenjohtajana. Saadin kerrotaan painostaneen liiton jäseniä aseilla uhkaamalla.

Niger oli aiemmin kieltäytynyt luovuttamasta Saadia Libyaan perustellen kantaa sillä, että Saadia uhkaisi kuolemantuomio.

Libyan hallitus vakuuttaa, että diktaattorin poikaa kohdellaan kansainvälisten oikeussäädösten mukaisesti.

Hallitusta tukevan aseellisen järjestön nettisivulla on näytetty kuvia Saadista pukeutuneena siniseen vankila-asuun ja hänen hiustensa ja partansa leikkaamisesta. Kuvateksteissä häntä nimitettiin rikolliseksi.

Saadin veli Saif al-Islam, jota pidettiin isänsä seuraajana, on ollut Länsi-Libyassa asuvan heimon vankina vuodesta 2011 saakka.

Lähteet: Reuters