Maakuntajohtajaehdokas Riitta Koskinen: Maakunta tarvitsee lisää työpaikkoja – se tuo toimeentuloa ja uutta väkeä Etelä-Savoon

"Maakunnan tulevaisuuden suuri päämäärä on muuttovoittoinen väestökehitys ja aluetalouden vahvistaminen käytettävissä olevan temppuvalikoiman turvin." Juttusarjassa tutustutaan henkilöihin, jotka pyrkivät Etelä-Savon maakuntajohtajaksi. Nyt on vuorossa vt. maakuntajohtaja, filosofian maisteri Riitta Koskinen.

maakunnat
Riitta Koskinen
Satu Haapanen / Yle

Etelä-Savon maakuntaliiton aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen toimii parhaillaan vt. maakuntajohtajana ja on hakenut avoinna olevaan vakituisen maakuntajohtajan virkaan. Hän on tehnyt maakuntaliitossa ja sen edeltäjäorganisaatioissa pitkän työuran. Hän tuli taloon töihin vuonna 1977.

- Juoksupojasta vt. maakuntajohtajaksi, naurahtaa Riitta Koskinen muistellessaan työuraansa.

- Olen ollut koko 2000-luvun aluekehitysjohtajana eli vastaan lakisääteisen tehtäväalueen vetämisestä kymmenen henkilön yksikössä.

Lisää väkeä Etelä-Savoon

- Meillähän on Suomessa aluekehitysjärjestelmä, jossa maakuntaohjelmassa määritellään, miten maakunta haluaa kehittää itseään. Maakuntavaltuuston valitsema maakuntaohjelma määrittelee, miten kehittämisen resursseja käytetään. Näkyvässä osassa ovat EU:n aluekehitysvarat, joita maakuntaliitto osaltaan myös rahoittajana ohjaa. Toinen rahoittaja on Etelä-Savon ELY-keskus.

- Meille Etelä-Savossa on erityisen tärkeää innovaatio- ja osaamisasioiden kehittäminen. Kärkiajatuksena on saada alueen elinkeinoelämästä tutkimuksen ja tuotekehityksen soveltamisen kautta lisäarvoa, työpaikkoja ihmisille, toimeentuloa ja lisää väkeä Etelä-Savoon.

Riitta Koskinen arvioi, että maakunnassa kaikki tekeminen on jo aika hyvässä vauhdissa. Maakuntaohjelman tavoitteena on muuttovoittoinen väestökehitys ja aluetalouden vahvistuminen. - Näitä kahta linjaa haluaisin pitää isona päämääränä ja toteuttaa sitä käytettävissä olevan temppuvalikoiman avulla.

Paljon on tehty oikein

- Aika paljon asioita on jo tehty oikein, mutta voi olla, että niistä ei ole vielä saatu pois kaikkea lisäarvoa.

- Me ehkä tyydymme liian herkästi siihen, että asiat rullaavat. Samalla puuttuu kunnianhimoa panna asiat rullaamaan vielä paremmin ja kehua, että tämä on hyvä maakunta, jonne on hyvä tulla töihin ja viihtyä.

- Meillä on kuitenkin hyvät edellytykset: hyvä sijainti parin tunnin matkan päässä pääkaupunkiseudulta, päiväkäyntimatkan päässä Pietarista ja liikenneinfrakin on aika hyvässä kunnossa, ympäristö on loistava, kun on vaihtelevaa järvi- ja metsäluontoa. Täällä on hyvä palveluvarustus, mutta lumisena talvena pääsee silti hiihtämään melkein kotiovelta.

- Tällaisten asioiden myyminen on tärkeää hyvin argumentein, ei vain mainoslausein. Meillä pitää olla tarjolla sekä työtä että harrastuksia.